Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beled rengeteg tervvel rendelkezik az új fejlesztési ciklus elején

A beledi önkormányzat – élén Tompáné Balogh Mária polgármesterrel – megállás nélkül teszi a dolgát, azért még a nagyobb munkálatok befejezésekor sem mindig marad idejük az ünneplésre. A várossá avatás 5. évfordulóján viszont szalagátvágással jelezték, hogy 2014-ben több jelentős beruházást sikerült véghezvinniük.

A kerékpáros pihenő térburkolatának kialakítására 8 millió forint pályázati pénzt és 2 millió forint önerőt fordítottak. A tornacsarnok felújításának első ütemében 15,2 millió forintra + 7,9 millió önerőre volt szükségük, a második ütemben pedig 15 millió forint pályázati pénzt és 6,3 forint önerőt költöttek. Mindez összesen 44,4 millió forint ráfordítást jelentett, melyből 30,2 millió forint volt a pályázati támogatás, és 14,2 millió forint az önerő.
Az új buszöblök és a meglévők felújítása 25,7 millió forintot vett igénybe. A műszaki átadás megtörtént, azóta a hiányosságok pótlása folyik. A Füzes utca felújításának második szakasza 9,8 millió forintot igényelt az önkormányzattól.
Az idei évben ténylegesen 89.900 millió forint fejlesztési forrást használtak fel Beledben, melyből 26 millió forint volt az önerő. Tovább folytatva a számolást: az elmúlt 5 év fejlesztései közel 332.300 millió forintnyi összeg felhasználását jelentették.
A Beled várossá avatásának 5. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Tompáné Balogh Mária a település elkövetkezendő időszakra vonatkozó terveiről is beszélt:
– A kastély kerítésének felújítása folyamatban van. Ha az idő nem szól bele, akkor az előző szalagátvágáskor ez a fejlesztés is szerepelt volna, pontosan 7millió + áfa összeggel. Az elkövetkezendő időszak feladata a teljes befejezés, amelyre pályázati forrásokat fogunk igénybe venni.
A polgármester felhívta a figyelmet a 2014-el kezdődő új uniós fejlesztési ciklusra.
A 2014-2020. közötti időszak sok tekintetben különbözni fog az eddig megszokott költségvetési periódustól. Többek között meg fog változni a pénzeszközök lehívása is. Hogy felkészüljenek a sok-sok változásra, Beled vezetője tavaly óta együttműködik Hámori György polgármesterrel. A munkacsoport célja, hogy egy csomagba rendezzék a települések erre az időszakra vonatkozó fontos fejlesztéseit. Ezek a beruházások 85%-os támogatást élveznek, de előre kell látni, hogy melyiket mikor kívánják megvalósítani. A településnek fel kell készülnie, hogy időben elő tudja teremteni a saját forrást, hiszen egy-egy ilyen projekt önereje sokszor eléri a 25-30 millió forintot.

Beküldés dátuma: 2014. 09. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

 • Értékteremtő időutazás a családfakutatás

  Hazánkban tizennyolc általános és középiskolai tanár kapott arra lehetőséget, hogy idén februárban az ELTE-n tegye közkinccsé módszertani és tudományos eredményeit.

 • Fogászati kezelőegységet adtak át Bágyogszováton

  A fiatalok szívére nem lehet hatni, így később is előfordulhat, hogy szülőfalujukon kívül találja meg őket a szerelem, ezért valamelyik nagyvárosban képzelik el a jövőjüket.