Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Befogadó családok jelentkezését várják

Az AFS a világ egyik legnagyobb, olyan önkéntesek által működtetett nonprofit szervezete, melynek fő profilja a nemzetközi diákcsere program működtetése. A több mint 80 ország részvételével évente 13 ezer diák cserél „hazát" átme-netileg a világ minden táján. A szervezők keresik azokat a rábaközi befogadó családokat, akik otthont adnának egy-egy külföldi fiatalnak.

Az AFS több mint száz éve alakult, és az általa indított program jelenlegi formája idén éri el a hetven éves kort. Fő feladata a magyar fiatalok külföldre, illetve a külhoniak Magyarországra juttatásának megszervezése. Tevékenységük a világ minden tájára kiterjed.
Elsősorban középiskolásoknak ajánlják fel a lehetőséget, az egyetemisták beszervezése Magyarországon még csak pár éve kezdődött el. Hazánkban 1990 óta működik a középiskolások programja, melynek keretében 26-28 országból évente kb. 130 diák érkezik Magyarországra, illetve ugyanúgy 100 felett van a kiutazó magyarok száma. A Magyarországról kiutazó diák családja ha úgy gondolja, nem kell cserébe fogadnia külföldi fiatalokat.

Horváth Kristóf, az AFS Nemzetközi Csereprogram győri körzetének elnöke bemutatta a szervezet hazai felépítését:
– Budapesten van a központi iroda, így csak ott dolgoznak fizetett alkalmazottak. A körzeteket országszerte önkéntes csapatok működtetik. Országosan több mint 400 önkéntese van a szervezetnek. Sok fiatal csatlakozott hozzánk, de 14-től 65 éves korig dolgoznak nálunk önkéntesek. Miénk a győri körzet, amelyhez a Kisalföld keleti része tartozik bele, Győr, Mosonmagyaróvár, Csorna, illetve a Rábaköz. A diákokat családoknál helyezzük el, és a program ideje alatt családtagként élnek ott, miközben középiskolába járnak.
A középiskolások kötelező közösségi szolgálata nálunk is elvégezhető. Sok iskolával van partneri szerződésünk, és előnyt jelent, hogy nálunk nemzetközi témákkal foglalkozhatnak a diákok.
– Néhány befogadó állam alapvető nyelvtudást ír elő, de az országok többsége ezt nem várja el a jelentkezőktől. Magyarországra is érkezett úgy diák, hogy angolul se tudott igazán, de a tapasztalatok szerint az ilyen fiatalok tanulnak meg a leggyorsabban magyarul. A harmadik hónap végére ha nem is beszélnek folyékonyan, de értik, hogy mi zajlik körülöttük – mondta a vezető önkéntes.
– A kiválasztáson szituációs játékokon, interjúkon vesznek részt a jelentkezők. A tesztek kitöltésével arra vagyunk kíváncsiak, hogy a fiatalok túlélnének-e három hónapot, vagy akár egy évet is külföldön. Megtudjuk, hogy az illető mennyire érett a programra, illetve a preferált ország mennyire illik a személyiségéhez. Tapasztalt trénereink fel tudják mérni, hogy kit lehet például Ázsiába vagy valamelyik mediterrán országba küldeni. Az országbörze elnevezésű programon a volt kiutazókkal találkozhatnak a jelentkezők. A kiválasztásnál figyelembe vesszük az iskolai eredményeket is, a végén pedig összeáll a pontszám.
Nálunk nem iskolákat, hanem célországokat kell megjelölnie a jelentkezőknek, de nyilván mindenhol megvan a limit, hogy hány diákot küldhetünk. A kiválasztás három alkalommal van, az utolsó március közepén. Jelenleg a 2017/2018-as tanévre történik a jelentkezés. Kétféle programot vezettünk be: a mi tanrendünk szerintit, illetve a másik a keresztféléves. Utóbbira mennek kevesebben, mert az többnyire a Föld déli féltekéjére szóló lehetőség. Aki a teljes tanévre megy, utazása 11 hónapot vesz igénybe, de van rövidebb, féléves három hónapos, kifejezetten európai úti céllal. Nálunk 48 országból választhatnak a jelentkezők, de folyamatosan bővül a lehetőségek tárháza, mert mindig bejönnek újabb országok: például idén a Fülöp-szigetek, jövőre akár Dél-Korea is bekerülhet.

Kantó Tamás, a győri körzet önkéntese a külföldi diákok magyarországi fogadásáról beszélt.
– Hazánkba a világ minden tájáról érkeznek diákok, akik három hónapot, fél évet, illetve 11 hónapot töltenek nálunk. Ők többnyire tőlünk északabbról érkeznek, illetve a déli féltekén lévő országokból.
– A mi célunk és feladatunk, hogy fogadócsaládokat találjunk a külföldi fiataloknak. A környékünkre két évvel ezelőtt érkezett egy japán lány, aki a csornai Hunyadi gimnáziumban tanult ez idő alatt. Kevésbé ismert ez a lehetőség környékünkön, melybe nemcsak Csornát, hanem Kapuvárt, Beledet és Tét környékét is értem – fogalmazott Kantó Tamás.
A győri körzet önkéntese hozzátette: – Olyan családokra gondoltunk, akik nyitottak az idegen kultúra megismerésére, illetve fogékonyak arra, hogy megismerjék és elfogadják a külföldi diákok szokásait, életfelfogását. Mindez a családok számára is élmény, mert ők meg átadhatják a magyar szokásokat, hagyományokat a külföldi diákoknak. Jelentkezhetnek azok a családok, akik hasonló korú gyermeket nevelnek, vagy érdeklődnek valamely ország iránt, de várjuk a gyermektelen felnőttek jelentkezését is. Vállalniuk kell, hogy az adott időszak alatt a diákokat családtagként kezelik, melyhez az AFS-től minden támogatást megkapnak. Hívhatják bármikor az irodát vagy az önkénteseket, ha valamilyen kérdés merül fel, ugyanakkor a támogatásnak anyagi vonzata is van. Az utazási költséget, a menza díját, vagy betegség esetén a gyógyszerek árát és az orvosi kezelést is kifizetjük. Ugyanakkor az ide érkező külföldi diákoknak is be kell tartaniuk néhány szabályt: tilos az alkoholfogyasztás! A külföldiek először az idegen nyelvi órákba tudnak bekapcsolódni, valamint a készségtárgyakba. Mivel folyamatosan tanulják a magyar nyelvet, idővel könnyebbé válik a kommunikáció.
Az AFS szlogenje szerint „Plusz ágy, plusz tányér és nagyon sok szeretet" kell a program lebonyolításához. Olyan vállalkozó kedvű családok jelentkezésére számítanak, akik szívesen befogadnának a világ bármely országából érkező középiskolás korú fiatalokat.

Beküldés dátuma: 2017. 03. 24.

További hírek