Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Befejeződött az új vicai faluház építése

Elkészült az új, modern faluház, mely ugyanazt a célt fogja szolgálni, mint korábban – jelentette be örömmel a Rábaközi Televíziónak Major Jenő. Elmondta, hogy a civil szervezetek használatba veszik a helyiségeket, ahol ismét élénk közösségi élet veszi kezdetét.

Beled vicai városrészén élők számára mindig fontos épület volt a faluház, mert ott tartották a közösségi rendezvényeket. Vica sokáig önálló településként működött és 1976-ban csatlakozott Beled városához. A vicaiak ettől függetlenül megőrizték identitásukat, és ápolják, őrzik hagyományaikat – mondta Major Jenő. Beled polgármestere szerint a helyiek ragaszkodnak önálló templomukhoz, temetőjükhöz, és ez így is marad, amíg világ a világ.
A vicai városrészen élők természetesen jól érzik magukat belediként, de ettől függetlenül sok szállal kötődnek saját faluházukhoz, mely tanúja volt az elmúlt évtizedek közösen átélt eseményeinek. Azért csak volt, mert az épület 2018-ban a tűz martaléka lett sajnálatos módon.
A pályázati pénzből újjáépített faluházban a helyiek megtarthatják a közösségi összejöveteleket, a kulturális rendezvényeket, illetve az egyházi programokat, de családi találkozókra is ki lehet majd bérelni. Tehát az épület funkciója nem változott, sőt minden napszakban és minden évszakban ki lehet használni az adottságait, ezért más módon üzemeltetik, mint az előző faluházat. Az sincs kizárva, hogy beledi rendezvényeknek helyet adjon, tehát a z elképzelés szerint a tágabb közösség is igénybe tudja venni.

A korábbi gyakorlat szerint a vicaiak önszorgalomból intézték a faluház ügyeit, de mostantól az üzemeltetési feladatokat Beled Város Önkormányzata végzi. A rendszer működtetéséhez persze megfelelő szabályzatra van szükség – jegyezte meg a polgármester. Régen közösségi hozzájárulásból menedzselték az egész folyamatot, például a rendezvények szervezését, a ház fűtését, takarítását, ma viszont ez már nem járható út, meg nincs is rá szükség, hiszen automatizált gázfűtés van. Az udvart és a hozzá tartozó telekrészt eddig is az önkormányzat gondozta, ami nem jelent változást a jövőben sem. Az üzemeltetést szoros együttműködésben képzelik el egy olyan felelősségteljes vicai polgárral, aki ebben közreműködne.
A vicai faluház ünnepélyes átadására a többi megvalósult beruházással – a beledi ifjúsági házzal, a felújított járdákkal, a készülő székelykapuval – együtt kerül sor a pünkösdi fesztiválon. A székelykapu a trianoni békediktátummal megcsonkított országrészek miatt elszenvedett veszteségeket, a magyarok együvé tartozását jelképezi. Beled immár húsz éve létesített testvérkapcsolatot a székelyföldi Ákosfalvával. Major Jenő abban bízik, hogy aki rápillant a székelykapura, arra fogja emlékeztetni, hogy egy nemzet vagyunk és azok is kívánunk maradni.
Beled polgármestere a Rákóczi utca felújításáról is beszélt. Szerinte nehéz lenne a napi készültségi fokról beszámolni és pontos képet adni arról, hogy aktuálisan hol tartanak a munkálatok, de reméli, hogy az ütemterv szerint haladnak. Jelentősebb kézi munkaerőt igényel a Jókai utcától a Kis-Rába hídig terjedő szakaszon a szegélykő lerakása és a buszmegállók kiépítése, de ha ezzel végeznek, látványosabb szakaszához érkezik az építkezés. Minden ilyen beruházás az elején kellemetlenséggel jár, ezért a város vezetője türelmet kért a lakosságtól. – Valamit valamiért, mert ha elkészül, együtt örülhetünk az eredménynek és remélhetőleg hosszú időn keresztül szolgálja az embereket. Amellett, hogy jó lesz az út és rajta a közlekedés, a településképet is látványosan fogja emelni – fogalmazott Major Jenő.

Beküldés dátuma: 2022. 05. 11.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

Hirdetés