Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Bátonyi Pál honvéd ezredes honfoglalás kori kutatása

A nyugállományú honvéd ezredes családi indíttatás révén merült el a múlt alaposabb megismerésében. Apai részről a Szatmár vármegyei Andrássy család leszármazottja, édesanyja pedig a Sopron vármegyei Watthay rokonságba született.  A régi nemesi família sarja sok érdekes  elbeszélést hallott gyermekkorában, s felnőttfejjel ugyancsak feléledt benne a kíváncsiság.
Bátonyi Pál csornai előadásán a IX.század fontosabb történéseinek rábaközi vonatkozásáról is beszélt. Szilban élő családtagjaitól ősi birtokát Vatta községbe helyező földbirtokosokról szerzett tudomást, s később a Magyar Országos Levéltárban és az Országos Széchényi Könyvtárban fellelhető iratanyagok alapján tovább bővítette ismereteit. - Kutatásaim szerint a Vata katonai  törzs fellázadt a bolgárok ellen - hangzott a könyvtárban. - Vata leszármazottjai a Janus, a Csolt (Solt), az Ábrahámffy és az Ábránffy nemzetség. Egyik oldalága Pozsony vármegyébe került, ez az Esterházy, Illésházy és Salamon család. Másik szálon pedig a Borsod megyei Vattára kerültek, őket hívták Wathayaknak, s ezzel kapcsolatban négy ágról lehet még beszélni: a borsodi, a vági, a pesti és a szili leszármazottakról. Az Ábrahám kagán-király, és Súr vezér, valamint a Wathay család témában meghirdetett, szemléltető vetítéssel kiegészült előadáson a Vata nemzetség ősi címereit is megtekinthették az érdeklődők.
A volt ezredes riporterünknek beszámolt arról is, hogy értékes honfoglalás kori gyűjteménnyel rendelkezik, de élénken foglalkoztatják a kurucok vitézi tettei is. Ha már a Rábaközben hangzott el a kimerítő történeti összefoglaló, az előadó külön kiemelte a térségre vonatkozó fontosabb ismereteket: 830 körül kezdődött Izsák kán uralma Szil, Vág, Kapuvár és Röjtök környékén. Harminc esztendő múlva Baton Vata megszüntette az erőteljes bolgár befolyást, és hadjáratokat indított. 896-ban jöttek a magyarok és a besenyők, 907 után pedig Szabolcs vezér vette át a Kárpát-medence vezetését, amikor Csornát betelepítették a besenyők által. 1041-től 1044-ig Aba Sámuel király hatalma következett. Wathay I. Ferenc 1490 körül települt Vágra, de 1610-ben férfi ágon kihalt a család. - Összefoglalóan, a Rábaköznek is nagy jelentősége volt abban, hogy a Wathayak és a Vaták által a besenyők is ide települtek - mondta Bátonyi Pál nyugalmazott honvéd ezredes.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.