Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Bán Erika az ifjúsági tagozat díjazottja

Táncos berkekben viszonylag későn, tízéves korában kezdett foglalkozni e műfajjal Bán Erika, aki nemcsak a nézőközönség, de a megyei önkormányzat elismerését is kivívta. A rábapatonai Bolero Közhasznú Tánc és Sportegyesület vezetője egy győri tánccsoportba kezdett el járni, középiskolás korában pedig a Grácia nevű formáció tagja lett. A megyeszékhelyen működő Fencing tánciskola versenyzője a társastánccal is megismerkedett. Az alapító elmondta, hogy hétvégenként a helyi általános iskolában tartják edzéseiket. Hatéves kortól várják a show-tánc szerelmeseit a csapatba, a felső határ pedig már jóval tágabb, mert egyetemisták is részt vesznek a munkában. Míg a nagy és látványos díszletekkel dolgozó, történetmesélő fantasy táncban bármely stílus elemei megjelenhetnek, a dance típusú koreográfiában inkább a kortárs bemutatókra jellemző mozdulatok dominálnak.  
A bolerósok a versenyezéshez és az azzal járó utazáshoz szükséges anyagiakat a település önkormányzatától kapják, és abban a kivételes helyzetben vannak, hogy elég sok támogatót tudnak magukénak.

A kreatív ember mindig ki van téve annak, hogy bárhol és bármikor elérheti a “megvilágosodás”, és váratlanul keríti hatalmába az a furcsa, bizsergető érzés, melyből aztán megszületik a másoknak is örömet okozó mű. Mint ahogy a legtöbb alkotónak, Erikának is különböző módon jön az áhított ihlet: van amikor a zene köti le a figyelmét, máskor pedig a konkrét elképzeléshez keresi a háttérdallamokat.
- Legutóbbi versenyünk Barcelonában volt, de belföldön is elég sok helyen megfordultunk - mondta kérdésünkre a tánccsoport vezetője. Határainkon túl Olaszországban, Horvátországban, illetve a már említett Spanyol honban mutatták be tudásukat. 2006-ban Riminiben dobogós helyet szereztek a gyerekek, Pulában világbajnokok lettek a kán-kánnal, de más koreográfiájú táncukkal is sikert arattak, aminek egyszerű a receptje: tehetség és kitartás. A zömében rábapatonai, de kónyi, koroncói és markotabödögei diákokból is verbuválódott csapatban a jó hangulat dominál, az újonnan jövőket pedig könnyen befogadják. 
Bán Erika úgy látja, hogy a Bolero eddigi és jövőbeni eredményeihez is szükség lesz a gyerekek mögött álló szülők támogatására. Interjúalanyunk büszke a megyei díjra, ami újabb töltetet ad további munkájához. A rábapatonai táncegyesület alapítója az egyre erősödő hazai mezőny ellenére is szeretné, ha csapata ott lehetne a világ-, valamint a Nemzetközi Táncszövetség (IDO)által rendezett versenyeken.
Beküldés dátuma: 2010. 02. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.