Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Bán Erika az ifjúsági tagozat díjazottja

Táncos berkekben viszonylag későn, tízéves korában kezdett foglalkozni e műfajjal Bán Erika, aki nemcsak a nézőközönség, de a megyei önkormányzat elismerését is kivívta. A rábapatonai Bolero Közhasznú Tánc és Sportegyesület vezetője egy győri tánccsoportba kezdett el járni, középiskolás korában pedig a Grácia nevű formáció tagja lett. A megyeszékhelyen működő Fencing tánciskola versenyzője a társastánccal is megismerkedett. Az alapító elmondta, hogy hétvégenként a helyi általános iskolában tartják edzéseiket. Hatéves kortól várják a show-tánc szerelmeseit a csapatba, a felső határ pedig már jóval tágabb, mert egyetemisták is részt vesznek a munkában. Míg a nagy és látványos díszletekkel dolgozó, történetmesélő fantasy táncban bármely stílus elemei megjelenhetnek, a dance típusú koreográfiában inkább a kortárs bemutatókra jellemző mozdulatok dominálnak.  
A bolerósok a versenyezéshez és az azzal járó utazáshoz szükséges anyagiakat a település önkormányzatától kapják, és abban a kivételes helyzetben vannak, hogy elég sok támogatót tudnak magukénak.

A kreatív ember mindig ki van téve annak, hogy bárhol és bármikor elérheti a “megvilágosodás”, és váratlanul keríti hatalmába az a furcsa, bizsergető érzés, melyből aztán megszületik a másoknak is örömet okozó mű. Mint ahogy a legtöbb alkotónak, Erikának is különböző módon jön az áhított ihlet: van amikor a zene köti le a figyelmét, máskor pedig a konkrét elképzeléshez keresi a háttérdallamokat.
- Legutóbbi versenyünk Barcelonában volt, de belföldön is elég sok helyen megfordultunk - mondta kérdésünkre a tánccsoport vezetője. Határainkon túl Olaszországban, Horvátországban, illetve a már említett Spanyol honban mutatták be tudásukat. 2006-ban Riminiben dobogós helyet szereztek a gyerekek, Pulában világbajnokok lettek a kán-kánnal, de más koreográfiájú táncukkal is sikert arattak, aminek egyszerű a receptje: tehetség és kitartás. A zömében rábapatonai, de kónyi, koroncói és markotabödögei diákokból is verbuválódott csapatban a jó hangulat dominál, az újonnan jövőket pedig könnyen befogadják. 
Bán Erika úgy látja, hogy a Bolero eddigi és jövőbeni eredményeihez is szükség lesz a gyerekek mögött álló szülők támogatására. Interjúalanyunk büszke a megyei díjra, ami újabb töltetet ad további munkájához. A rábapatonai táncegyesület alapítója az egyre erősödő hazai mezőny ellenére is szeretné, ha csapata ott lehetne a világ-, valamint a Nemzetközi Táncszövetség (IDO)által rendezett versenyeken.
Beküldés dátuma: 2010. 02. 11.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.