Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Azonos érdeklődésűek baráti közössége

Hámori Györgynek, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökének kezdeményezésére szeptemberben létrejött a Rábaközi Civil Műhely Egyesület(erről a Rábaközi Magazin szeptember 21-i számában írtunk) azzal a céllal, hogy a tájegység minden egyes területét képviselje egy-egy alapító, aki később szervező szerepet tölthet be. Az egyesület egyfajta védőernyőként kíván működni a településeken egymástól függetlenül tevékenykedő, helytörténettel foglalkozó magánszemélyek, esetleg civil szerveződések összefogásában.
Endrődy József szintén ott található a Rábaköz hagyományainak megőrzése érdekében felsorakozott személyek között. – Azzal a céllal hívtuk össze az embereket, hogy a Rábaköz történetét kicsit más oldalról is megközelítsük – fogalmazott Endrődy József, aki szerint sok helytörténeti témájú kötet jelent meg az elmúlt időszakban, ami persze örvendetes, viszont hiányolja az olyan indíttatású könyveket, amelyek kimondottan a Rábaközzel foglalkoznak. A rábapordányi szakember úgy gondolja, hogy a gazdag történelmi múlttal rendelkező tájegységnek nagyon sok bemutatásra érdemes szellemi kincse van, ezeket azonban jobban kellene propagálni. A környék olyan neves szülötteket adott hazánknak, mint például a Szilsárkányban született Hegedüs András egykori miniszterelnököt, de meg lehet említeni gróf Batthyány Lajos unokáját is, aki Egyeden látta meg a napvilágot, vagy Deák Ferencet, hiszen édesanyja Rábacsécsényben lett eltemetve.
A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának tagjai sokan jó ismerősként köszönthették egymást, hiszen azonos érdeklődési területen mozognak, ezért régebben is találkoztak. Mostantól viszont könnyebben konzultálhatnak, hiszen a társulat összejövetelei kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy bemutassák aktuális kutatási témájukat, és megbeszéljék követendő céljaikat. Amennyiben a Rábaközi Civil Műhely Egyesület berkein belül kívánják folytatni a munkát, akkor is megmaradna az önállóságuk, viszont számíthatnánk a pályázati támogatásokra. A tagok egyébként évi négy-öt találkozót terveznek, hiszen a mindennapi tevékenységük mellett erre nem tudnak több időt fordítani, de mindent egybevetve hasznosnak gondolják a csapatmunkát.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.