Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Azonos érdeklődésűek baráti közössége

Hámori Györgynek, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökének kezdeményezésére szeptemberben létrejött a Rábaközi Civil Műhely Egyesület(erről a Rábaközi Magazin szeptember 21-i számában írtunk) azzal a céllal, hogy a tájegység minden egyes területét képviselje egy-egy alapító, aki később szervező szerepet tölthet be. Az egyesület egyfajta védőernyőként kíván működni a településeken egymástól függetlenül tevékenykedő, helytörténettel foglalkozó magánszemélyek, esetleg civil szerveződések összefogásában.
Endrődy József szintén ott található a Rábaköz hagyományainak megőrzése érdekében felsorakozott személyek között. – Azzal a céllal hívtuk össze az embereket, hogy a Rábaköz történetét kicsit más oldalról is megközelítsük – fogalmazott Endrődy József, aki szerint sok helytörténeti témájú kötet jelent meg az elmúlt időszakban, ami persze örvendetes, viszont hiányolja az olyan indíttatású könyveket, amelyek kimondottan a Rábaközzel foglalkoznak. A rábapordányi szakember úgy gondolja, hogy a gazdag történelmi múlttal rendelkező tájegységnek nagyon sok bemutatásra érdemes szellemi kincse van, ezeket azonban jobban kellene propagálni. A környék olyan neves szülötteket adott hazánknak, mint például a Szilsárkányban született Hegedüs András egykori miniszterelnököt, de meg lehet említeni gróf Batthyány Lajos unokáját is, aki Egyeden látta meg a napvilágot, vagy Deák Ferencet, hiszen édesanyja Rábacsécsényben lett eltemetve.
A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának tagjai sokan jó ismerősként köszönthették egymást, hiszen azonos érdeklődési területen mozognak, ezért régebben is találkoztak. Mostantól viszont könnyebben konzultálhatnak, hiszen a társulat összejövetelei kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy bemutassák aktuális kutatási témájukat, és megbeszéljék követendő céljaikat. Amennyiben a Rábaközi Civil Műhely Egyesület berkein belül kívánják folytatni a munkát, akkor is megmaradna az önállóságuk, viszont számíthatnánk a pályázati támogatásokra. A tagok egyébként évi négy-öt találkozót terveznek, hiszen a mindennapi tevékenységük mellett erre nem tudnak több időt fordítani, de mindent egybevetve hasznosnak gondolják a csapatmunkát.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.