Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az utolsó győzelmek egyike volt a csornai csata

A 162 évvel ezelőtti események tiszteletére ünnepséget rendeztek a csornai premontrei rendház falán elhelyezett “Hős premontreiek”emlékművénél. Kálmán Gyula, a Kmety Társaság tagja beszédében elmondta, hogy 1849.május 21-én a hajnali órákban, több mint kéthetes, sok áldozatot követelő véres ostrom után Görgey Artúr honvédtábornok hadserege visszafoglalta az osztrák kézen lévő Buda várát, az ország szimbolikus központját. A hős helytállók közül kitűnt a 36 éves fiatal Kmety György, aki néhány hét múlva, június 13-án háromórás kemény utcai harcban kiverte a Csornát megszálló Franz Wyss vezérőrnagy vezetése alatt nálunk állomásozó osztrák katonákat. Kmety csak pár órát tartózkodott Csornán, mert dél körül visszavonult a közeli Tétre, ahonnét a hadiparancs a délvidéki frontra szólította.

Beküldés dátuma: 2011. 06. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.