Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az utódok felelőssége az ősöktől kapott értékek megőrzése

A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület évről évre olyan pályázatokat hirdet, amelyek mind a felnőttekben, s mind a gyermekekben tudatosítják a tájegység értékeit, de az ország más részein élő emberekkel megismertetik ezeket a kultúrkincseket.
– Őseink olyan kulturális gazdagságot hagytak ránk, melyet meg kell őriznünk, Ez a felelősség a mai kor emberére hárul Csornán tudatában vagyunk az élő hagyományoknak, és megvan az akarat, hogy fenn is tartsuk örökségünket. Amíg ez az akarat él, a Rábaköz öröksége nem veszhet el, és tovább gazdagíthatja Magyarország sokszínű kultúráját – fogalmazott Horváth Péter, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökségi tagja. A járási hivatalvezető hozzátette: a tájegység hagyományait  úgy kell megőrizni, hogy azokból táplálkozva új értékek teremtődjenek.

A sokarcú Rábaköz bemutatására hivatott programot idén először tartották meg, s remélhetőleg, lesz folytatása a kezdeményezésnek. A Csornai Széchenyis Diákokért Alapítvány kuratóriuma nevében Kemenesi Ágoston köszöntötte a résztvevőket.  Az általános iskola igazgatója kifejtette, hogy a nemzeti alaptanterv hangsúlyosan foglalkozik a népismerettel és a hagyományokkal. A rábaközi emberek küzdelmes életéről, a közösségek által létrehozott néphagyományokról a diákok a tanórákon is hallanak. A régi szokások „megidézése” a hajdan volt közösségi cselekvést elevenítik fel.
Beküldés dátuma: 2013. 06. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.