Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az osztrák házaspár álomháza Téten

Zeitler Barbara és Rudolf egy évig rajzolt és tervezett, mire a ház papíron megszületett. A televíziónknak nyilatkozó osztrák házaspár megyénk egyik kisvárosában valósította meg álmait, annak ellenére, hogy nekik egészen más fogalmaik vannak a városi létről.

Általános vélemény szerint kastélyt idéz a szokatlan építmény, melyet megismerve akár a székesfehérvári Bory-vár és története is megelevenedhet a látogató képzeletében. A téti otthon a házaspár tervei alapján készült, az udvarán látható számtalan meglepő tárgy pedig saját ötleteik és kezük munkája által jött létre. A „hobbi feltaláló” házigazda szerint haszontalan anyag nem létezik, mert mindenből elő lehet állítani valami újat. Néhány példa a kreatív gondolkodásra: üres flakonokból szélkerék készült, a környezetbe illő, régi rozsdás kerékpár csomagtartója kiváló virágtartó, az egykor lábbeliként szolgáló sárga körömcipőbe kövirózsa került, s érdekes módon mégsem tűnik oda nem illőnek. A régi varrógép szintén a virágok melegágya. A tárgyak egy részét az idő vasfoga kikezdte, mégis meghagyták eredeti állapotában, csak újabb „feladattal” ruházták fel. A különös, állatformájú figurák korábban teljesen más funkciót töltöttek be. A ház korlátja legalább százesztendős, de Zeitler úr alapos munkájának köszönhetően ma új fényében tündököl. A padláson talált holmik a másfél éve készült sziklakertet és a használaton kívüli kút káváját díszítik. A fészer oldalában lévő polcon szokatlannál szokatlanabb tárgyak sorakoznak.
A ház mögött hatalmas szántóföld húzódott, melyet idővel parkosítottak: az összes fa és bokor kétkezi munkájuknak köszönhetően díszíti a telket. Jól érzi magát náluk a valamikori karácsonyfa, mert kiültetve hatalmas fenyővé terebélyesedett. A háziasszony nem sajnálja rászánni az időt, reggeltől estig a kertben dolgozik. Leghátul veteményest alakítottak ki, ahol friss zöldségfélét termesztenek. Ha valaki megszomjazik a kinti munkától, be sem kell mennie a házba, mert különös „pincér” szolgálja fel neki a frissítőt: a két fémrúdból készült lábra az illendőség kedvéért nadrág és cipő is került.
Barbara Zeitler és Rudolf Zeitler 40 éve házasok. Nevetve mesélték: diszkótánc közben ismerkedtek meg. A feleség 30 éven át a vendégek frizuráit alakítgatta, a férj pedig egy liftgyártó cég szerelőrészlegének vezetője volt. Közösen határozták el, hogy megtakarított pénzüket házra és telekre költik. Miért pont Magyarország egyik kisvárosa lett a célpont? Zeitler úr burgenlandi nagymamája megtanulta nyelvünket, de nemcsak ez tette vonzóvá hazánkat. Nyugat-Dunántúl legalább húsz ingatlanát megnézték, mielőtt meghozták a döntést: Téten fognak beruházni, ahol egyik barátjuk már letelepedett. Három évig lakták a régi házat, amely mögé újat építettek. Az elülső részt ma már csak szerszámtárolónak használják, és oda került a szauna is.
A téti embereket nem ismerik, csak a szomszédokat, ezért véleményt sem tudnak alkotni az itteniekről. 15 év óta minden hétvégéjüket itt töltötték, és reggeltől estig dolgoztak, de szerintük megérte, s mióta nyudíjasok, egy fokkal könnyebb lett. Semmi más nem motiválta őket, mint a szép ház és a telek. Mi a véleményük a településről? Városnak hívják, de szerintük még falu, ugyanakkor elfogadták a helyzetet. Elmondták, hogy autó nélkül nehéz lenne a bevásárlás és a közlekedés. A házaspár fia még markánsabb véleményt fogalmazott meg: unalmas a környék, ahol még rendes utak sincsenek, ezért csak néha szórakozni jár ide. A 6 és 12 éves unoka egyelőre még másként gondolja, mert nagyon jól érzik magukat a nagyszülőknél. Sophie és Anina sok játszási lehetőséget talál a ház körül. A többi rokon ritkán látogat el hozzájuk, mert Tét messze van az osztrák–magyar határtól.
Barbara és Rudolf tudják, előbb-utóbb meg kell válniuk a háztól, mert nem bízhatják az utódokra. Végül megkérdeztük tőlük: Mindent egybevetve, boldog emberek itt Téten? – Ja! – vágták rá egyszerre mindketten, mert az itt töltött napok ha munkával is teltek, mégis úgy érezték, mintha szabadságon lennének.

Beküldés dátuma: 2015. 08. 11.

Kapcsolódó hírek

  • Átadták a Csorna Város Érdemes diákja elismeréseket

    Csorna Város Önkormányzata Érdemes diák kitüntető címet adományoz azon végzős tanulóknak, akik tantestületük javaslata alapján tanulmányi munkájukkal, sporteredményeikkel vagy közösségi munkájukkal kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az általános iskola évei alatt.

További hírek