Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az ország élvonalában a hunyadis diákok

A csornai Hunyadi pedagógiás osztályából idén öten jutottak az országos verseny legjobb tíz helyezettje közé. Világosné Rozsonits Erika szerint nem elég felkelteni, hanem fenn is kell tartani a gimnazisták érdeklődését a pedagógia iránt, amihez a tanórai feladatokon túl rengeteg plusz információ szükséges.

Világosné Rozsonits Erika lassan tíz esztendeje, hogy beszámol a tévé nyilvánossága előtt a pedagógiás diákok sikereiről. A 2015-ös évben is megrendezésre került a szakmai érettségi tárgyak országos versenye, melynek szolnoki döntőjébe öt hunyadis tanuló jutott be.
– Mivel évről évre elhozzuk a legjobb helyezéseket, nagy lelki nyomás volt a lányokon, ami egyben kihívást is jelentett számukra. Sok munka vezetett el a kiváló eredményig, és nagyon büszke vagyok az öt diákomra. A rengeteg együtt töltött munkaóra mellett kellemes élményeket éltünk át közösen – mondta a Hunyadi pedagógusa.
A diákok a mostani tanév során részt vettek a gólyatábor előkészítésében, a következő nagy kihívás pedig a győri pályaválasztási kiállítás volt. A Csornai Bóbita Óvodával közösen mutatták be a pályaválasztás előtt álló nyolcadikasoknak a szakterület szépségeit. A mesejáték próbáit már tavaly év vége előtt elkezdték, s az előadással a város intézményeit örvendeztették meg. Világosné Rozsonits Erika a hunyadisok második félévi szabadidős programjaiból kiemelte a rábaközi kórustalálkozót és a mesevetélkedőt, melyeken szintén nagyon jól érezték magukat.
A szakmai versenyekre való felkészülés az érettségi és nyelvvizsga előtt álló diákoktól sok lemondást kíván, de az együtt munkálkodás mind a pedagógusnak, mind a tanulónak sok örömet is kínál. A felkészítő tanár meg van arról győződve, hogy a lányok a most megszerzett kiegészítő információkat későbbi pályafutásuk során kamatoztatni fogják. A versenyen részt vevő diákok többsége most úgy gondolja, hogy a pedagógus pályát választja, de bárhova kerüljenek, a műhelymunka során szerzett tapasztalataikat, értékeiket kamatoztatni fogják.

Mi az, amivel a diákok gazdagabbak lettek? Emberek vagyunk, tehát fontos, hogy önmagunkról is többet tudjunk. Szintén meghatározó, hogy a konfliktushelyzeteket könnyeben kivédjük, hogy megtanuljuk, miként kell a kitűzött célért küzdeni – hangzott az interjúban. A versenyzők mentális felkészítésében közreműködött Molnárné Dukai Éva osztályfőnök, aki el is kísérte tanulóit a rendezvényekre.

A soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskolára készülő Hóbor Dorina az első helyen végzett, ami plusz száz pontot jelent neki a továbbtanuláshoz. Hunyadis társaival emelt óraszámban foglalkozott a pedagógiával és a pszichológiával.

Fodor Szabina az országos megmérettetés harmadik helyezettje lett, ami szintén száz pontot jelent neki. Mikor bekerült a Hunyadiba, alig ismerte a pedagógiát, mint szakterületet, ma pedig biztosan tudja, hogy ezen a pályán szeretne érvényesülni.

A hetedik helyet szerzett Szabó Juditnak szintén a pedagógia szerepel továbbtanulási szándékaiban. A lány arról is beszélt, hogy milyen sokat köszönhet szüleinek és tanárainak. A felkészülés során eszébe véste: Aki megtapasztalja a tudás érzését, az többé nem akar kevesebbet tudni.

Szűcs Andrea az országos szakmai verseny kilencedik helyén végzett. A diák szívesen gondol vissza a megmérettetést megelőző elméleti és gyakorlati foglalkozásokra. A projekt órákon az óvodásokat fogadták a gimnáziumban, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat.

A tizedik helyezést elért Tóth Noémi arról beszélt, hogy a Szolnokon eltöltött idő még szorosabbra fűzte diáktársaival a kapcsolatukat. A diák a sikeres érettségit követően az ELTE pszichológus alapképzésén szeretne továbbtanulni.

A pedagógus felelőssége, hogy mit vesz észre a világban, illetve a körülöttünk fellelhető értékek és csodák közül, és ezeket mennyire teszi láthatóvá diákjai számára – zárta a beszélgetést Világosné Rozsonits Erika.

Beküldés dátuma: 2015. 06. 03.

Kapcsolódó hírek

  • Átadták a Csorna Város Érdemes diákja elismeréseket

    Csorna Város Önkormányzata Érdemes diák kitüntető címet adományoz azon végzős tanulóknak, akik tantestületük javaslata alapján tanulmányi munkájukkal, sporteredményeikkel vagy közösségi munkájukkal kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az általános iskola évei alatt.

További hírek