Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az öregedés nem az élet alkonya, hanem annak koronája - vallja Gombás László

Az államigazgatásban eltöltött négy évtizednyi munkáért a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszttel kitüntetett Gombás László mielőtt a rendszerváltástól két cikluson át vezette volna Beledet, huszonöt esztendeig a község VB-titkáraként tevékenykedett, tíz évig pedig a kapuvári vízgazdálkodási társulat személyzeti vezetőjeként dolgozott. Mindemellett rengeteg feladatot adott neki a kapuvári szakszervezeti és szakmaközi bizottság titkári teendőinek ellátása. A nyilatkozó szerint 1990-ben azért esett épp rá a választás, mert államigazgatási gyakorlattal rendelkezett, és az akkori nagyközségben nem szerettek volna teljesen kezdőt látni a polgármesteri székben. - Nagyon megörültem, és boldogan vállaltam a felkérést - kommentálta az eseményeket az akkori független jelölt, aki lelkileg is felkészülten várta az újabb feladatokat. A frissen megválasztott polgármester nagyon kíváncsi volt arra, hogy vajon ki keresi meg hivatalában először. Sosem felejti el azt a pillanatot, amikor az első munkanapon egy csokor ibolyával a kezében jelent meg egy Ági nevű helybéli asszony, hogy tisztelete jeléül adja át a frissen szedett tavaszi virágot.
Gombás László szerint többen szerették volna, ha egyik napról a másikra át lehet térni a tanácsiból az új rendszerbe, ezért olyan feladatokat vártak el tőlük, amelyekre korábban nem volt lehetőség, vagy nem tudták megvalósítani. Közös erővel megépítették a ravatalozót, majd elkészült a telefon- és gázhálózat, ezután következett a szennyvízberuházás, később megszervezték a hulladékgazdálkodást és a kábeltévé bevezetését. A település vezetőjének még arra is kiterjedt a figyelme, hogy Beledről képeslapot jelentessen meg, de sajnos ezt a mai napig nem lehet beszerezni. Sorra került a katolikus templom tetőszerkezetének felújítása, és az épület fűtése sem maradt el. Beleden több mint tizenöt éven át nem volt pap, ezért a polgármester írásbeli beadvánnyal kereste meg II. János Pál pápát. Öt esztendő múlva került a településre Bak Tamás plébános, akit azóta utódja váltott. A hatvanszoros véradó Gombás László példát mutatott az általa szervezett mozgalomban, s időközben  negyvenöt fővel megalapította a nyugdíjasklubot. Sok utánajárást igényelt a katolikus templom toronyórájának felhelyezése, mely végül közadakozásból jött létre. Regnálásának vége fele fasort ültettek a Rába-parton az éppen születő gyermekek köszöntésére.
A megyei közgyűlés tagjaként közbenjárt a térség idősebb korú lakóinak érdekében. Fáradozásának és munkája gyümölcsének értékeli az 1994-ben átvett belügyminisztériumi elsimerést. Később megkapta a köztársasági elnök dicsérő oklevelét is, mert kiderült, hogy Göncz Árpád fia és négy unokája is ott volt abban a Beled és Páli közt kitört hóviharban, ahonnét nagyon sok gyereket és felnőttet mentettek ki. Szállással és meleg étellel kínálták a szerencsétlenül járt utasokat, amiért  hálás köszönetet kapott. Az anyakönyvi szakvizsgával rendelkező volt polgármester több házasulandó pár egybekelésénél közreműködött.
A korábbi képviselők közül mindössze egy került be a mostani testületbe, de a nyilatkozó azért vele is tartja a kapcsolatot, ugyanakkor szívesen meghallgatja a fiatalok véleményét, mert  ők előbbre látnak a régieknél. Pályafutása során ellenségeket is szerzett magának, de ennél megszámlálhatatlanul több jóakaró támogatására számíthatott. Ha megbántódott, haragja nem tartott sokáig, mert úgy véli, a megbocsátás Istentől fakadó erény. Gombás László akaraterejét és szervezőképességét manapság inkább a helyi nyugdíjasklubban fejti ki, de ideje java részét a családja tölti ki: négy unokája született, s nyugalmazott matematika-fizika szakos feleségével velük foglalkoznak a legtöbbet. Gombás László a sorsnak csak köszönettel tartozik a rámért feladatokért.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 11.

Kapcsolódó hírek

 • Hongkongi kórus vendégszereplése Kapuváron

  – Külön öröm számomra ez a koncert, hiszen különleges zenei élményben lehet részünk. A zene nemzetközi nyelv, amely szívtől szívig, lélektől lélekig száll, összeköt nemzeteket, kultúrákat – fogalmazott Horváth László kapuvári képviselő a kapuvári Szent Anna-templomban megrendezett nyáresti kórusfesztiválon.

További hírek

 • Hongkongi kórus vendégszereplése Kapuváron

  – Külön öröm számomra ez a koncert, hiszen különleges zenei élményben lehet részünk. A zene nemzetközi nyelv, amely szívtől szívig, lélektől lélekig száll, összeköt nemzeteket, kultúrákat – fogalmazott Horváth László kapuvári képviselő a kapuvári Szent Anna-templomban megrendezett nyáresti kórusfesztiválon.

 • Nyári napközis tábor Beledben

  A beledi általános iskolában a vakáció ideje alatt sem áll meg az élet: kéthetente, szerdai napokon az igazgatói irodában ügyeletet tartanak.

 • Emléktáblát avattak a kapuvári röntgenmúzeumban

  A Francia Köztársaság „Akadémia Pálma Rend” Tiszti fokozatával kitüntetett dr. Fornet Béla professzor szerint Boross János a kapuvári röntgenmúzeum létrehozásával és gondozásával a törődésnek és a szakmai lelkesedésnek olyan fokát valósította meg, amellyel ma már csak ritkán találkozni.

 • Megyei elismerést kapott a biológiatanár

  Takácsné Nagy Gabriella az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja által szervezett ünnepségen vehette át nemrég a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj közoktatási tagozatának elismerését.

 • A közös élmény és emlék összehozza az embereket

  Az osli falunapra minden évben szeretettel várják a szomszédos települések vezetőit és a gazdasági élet meghatározó szereplőit.