Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az írásmű témája alapján lehetne vonzóbbá tenni az értő olvasást

A Kazinczy Ferenc ihlette “Szép magyar beszéd” verseny iskolai fordulóját 2011 decemberében rendezték meg a beledi általános iskolában. Erre a megmérettetésre azok a gyermekek jelentkeztek, akik úgy érezték, szépen és helyesen tudnak az anyanyelvükön beszélni, és ezt szerették volna megmutatni a közönségnek is – tájékoztatta televíziónkat Császár Mónika pedagógus. A diákok előre felkészülhettek az általuk választott szövegből, ezenkívül az akkor kézhez kapott írást kellett felolvasniuk. Érthető, hogy az sikerült jobban, amelyiket alaposan begyakorolhatták, mert az először látott olvasmány értelmezésére és átolvasására a verseny előtt mindössze öt percük volt. A magyartanárokból álló zsűri a két előadást értékelte pontszámaival.

Császár Mónika nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet: Az olvasás olyan, hogyha nem gyakoroljuk rendszeresen, akkor egy idő után felejtődik, és elvesztik a tanulók a rutinjukat.
A negatív tendencia következménye pedig sajnos már ismert: romlik az olvasás és a szövegértés minősége. A pedagógus nincs ellene az internetnek, de szerinte ott is értő módon kellene figyelni a tartalmasabb írásokat. Szerencsére azért a fiatalok egy része még az igényesebb olvasás híve, mint például az említett verseny  csornai Széchenyiben megrendezett területi fordulóján részt vevő Horváth Eszter 5/a osztályos tanuló, aki az ötödik, Módos Anna 7/a osztályos tanuló pedig 6.helyezést ért el korcsoportjában.  Tömböly Petra elérte az életkorának megfelelő legmagasabb szintet.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.