Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az érettségi feltétele lesz a közösségi szolgálat

A köznevelésről szóló törvény, illetve a hozzá kapcsolódó miniszteri rendelet határozza meg, hogy 2016. január elseje után érettségiző diákok 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A fiatalok ezen kötelezettségüknek a katasztrófavédelem berkein belül is eleget tehetnek – tudtuk meg Budai Imrétől. A polgári védelmi felügyelő elmondta, hogy a katasztrófavédelem mindhárom nagy szakterületébe szeretnék bevonni a tanulókat, de az is megoldható, hogy az 50 órának csak meghatározott részét töltik náluk a fiatalok. A polgári védelmis szakember a következőket várja a szervezet mindennapi tevékenységébe bekapcsolódó középiskolásoktól: szokják meg a felelős magatartást környezetük iránt, másrészt legyenek tisztában a veszélyeztető tényezőkkel. Nyilván nem éles bevetésen fognak részt venni a fiatalok, de be lehet őket vonni az előkészítő munkába, és nyugodtan rábízható a tizenévesekre a polgári védelmi és tűzvédelmi versenyek szervezése és lebonyolítása, valamint a különböző bemutatók előkészítése. Bepillantást nyerhetnek a diákok saját lakóhelyük katasztrófa-veszélyeztetettségi helyzetébe, hisz a kortársak szájából sokkal hitelesebben hangzanak a jótanácsok. A tűzmegelőzés- és védelem szakterületre jelentkező tanulók részt vehetnek saját intézményük tűzriadó tervének előkészítésében és az iskola tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében. Akikben megvan a kellő affinitás, még a laktanya karbantartási munkáiban is hasznossá tehetik magukat. A polgári védelmi tevékenységen belül a kockázati helyszínek bejárása szintén növelheti a fiatalok tapasztalatait, és segíthetnek a településenként készülő adatbázisok összeállításában, valamint a civil lakosság tájékoztatásában.

Az iskolák kézhez kapták a katasztrófavédelem együttműködési nyilatkozattervezetét, ezért nincs más dolguk, mint visszajelezni a szervezethez. Budai Imre hozzátette: munkatársaival személyesen is el fognak menni az érintett osztályokhoz, hogy előttük mondják el a közösségi szolgálat teljesítésének lehetőségeit.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.