Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az érettségi feltétele lesz a közösségi szolgálat

A köznevelésről szóló törvény, illetve a hozzá kapcsolódó miniszteri rendelet határozza meg, hogy 2016. január elseje után érettségiző diákok 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A fiatalok ezen kötelezettségüknek a katasztrófavédelem berkein belül is eleget tehetnek – tudtuk meg Budai Imrétől. A polgári védelmi felügyelő elmondta, hogy a katasztrófavédelem mindhárom nagy szakterületébe szeretnék bevonni a tanulókat, de az is megoldható, hogy az 50 órának csak meghatározott részét töltik náluk a fiatalok. A polgári védelmis szakember a következőket várja a szervezet mindennapi tevékenységébe bekapcsolódó középiskolásoktól: szokják meg a felelős magatartást környezetük iránt, másrészt legyenek tisztában a veszélyeztető tényezőkkel. Nyilván nem éles bevetésen fognak részt venni a fiatalok, de be lehet őket vonni az előkészítő munkába, és nyugodtan rábízható a tizenévesekre a polgári védelmi és tűzvédelmi versenyek szervezése és lebonyolítása, valamint a különböző bemutatók előkészítése. Bepillantást nyerhetnek a diákok saját lakóhelyük katasztrófa-veszélyeztetettségi helyzetébe, hisz a kortársak szájából sokkal hitelesebben hangzanak a jótanácsok. A tűzmegelőzés- és védelem szakterületre jelentkező tanulók részt vehetnek saját intézményük tűzriadó tervének előkészítésében és az iskola tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében. Akikben megvan a kellő affinitás, még a laktanya karbantartási munkáiban is hasznossá tehetik magukat. A polgári védelmi tevékenységen belül a kockázati helyszínek bejárása szintén növelheti a fiatalok tapasztalatait, és segíthetnek a településenként készülő adatbázisok összeállításában, valamint a civil lakosság tájékoztatásában.

Az iskolák kézhez kapták a katasztrófavédelem együttműködési nyilatkozattervezetét, ezért nincs más dolguk, mint visszajelezni a szervezethez. Budai Imre hozzátette: munkatársaival személyesen is el fognak menni az érintett osztályokhoz, hogy előttük mondják el a közösségi szolgálat teljesítésének lehetőségeit.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.