Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az eredmények azt mutatják, megéri a lemondás

Aki türelmetlen,  gyors eredményekre vágyik, és nehezen viseli a pofonokat, az máshol keresse a boldogulást, mert a kung-fuban néhány hét vagy hónap alatt nem lehet kivételes képességű sportolókat nevelni. Cser István edző szerint a küzdőtérre kiálló versenyzőknek viszont már szinte önmagukat kell legyőzni, hogy a több bíró és szépszámú közönség előtt megmutassák felkészültségüket.

A Kisalföldi Shaolin Kung-fu Egyesület csornai edzéseit két csoportban rendezi meg: az öttől tízévesig terjedő korosztály csapatában huszonöt-huszonnyolc gyerek vesz részt, a harminc fős felnőttek kategóriájában pedig az ennél idősebbek gyakorolnak rendszeresen. A 2013-as tavaszi időszakban két versenyen mérették meg magukat: a szombathelyi stílusbajnokságon formagyakorlatból és küzdelemből különböző felkészültségű versenyzők indultak el. Többen nyertek, és második, valamint harmadik helyezéseket értek el, az abszolút kezdők bemutatkozása pedig  várakozáson felüli sikert eredményezett. A rangadón kiemelkedő fiatalok mehettek tovább a magyar bajnokságra, melynek első fordulója Székesfehérváron zajlott le. Sérülések, betegségek, illetve munkahelyi elfoglaltságok miatt csak ketten indulhattak: Horváth Bianka küzdelemben próbálkozott, a kezdők közül pedig Kohut Viktória formagyakorlatát pontozta a zsűri.

Horváth Bianka kezdőként vett részt a bukaresti tradicionális bajnokság mínusz 56 kg-os felnőtt női mezőnyében.
A fiatal lány törékeny alkata ellenére kemény dolgokkal kezdte: sok lemondással jár az EB-n való részvétel, és azt is el kell fogadnia, hogy kevesebb ideje jut a barátokra. A sok gyakorlás és edzőtáborozás miatt a tévézést is hanyagolja, mert a tanulást ugyanakkora intenzitással kell folytatnia, mintha nem sportolna. – Ezt valahogy meg kell oldani – jelentette ki Bianka, aki a rendes testnevelési órákon gyakran futással erősít, mellyel „kiválthatja”az egyik kung-fu edzést. Iskola után nekiáll tanulni, s gyakran buszra ül, mert az is lehet, hogy nem Csornán, hanem Győrben vagy Szombathelyen tartják a tréningeket.
A kung-fu EB harmadik helyezettje azért győzi le a sok nehézséget, mert élete nagy lehetőségének tekinti a sportágában elért eredményeket. A versenyző többször átesett a holtponton, amikor nagyon szeretett volna pihenni, de mégis erőt vett magán, és folytatta az edzéseket. Bianka Bukarestben nemzeti színű zászló alatt képviselte hazáját és a kisalföldi klubot, amire utólag is nagy örömmel gondol, és eddigi munkája elismerésének tekinti, hogy mestere lehetőséget látott benne. A kung-fu versenyző a megmérettetés előtti nyilatkozatában annyit mondott, hogy a maximumot szeretné kihozni magából, és legalább azt megmutatni, amire az edzéseken képes volt. Ehhez képest a kezdőként indult versenyző EB-bajnoki dobogós helyezett lett. Bianka román ellenfelétől hajszál híján kapott ki, a török partnert viszont legyőzte, mert szerinte jobban koncentrált a menetre. A versenyzőnek nincs annál nagyobb öröm, mint hazáját képviselve ott lenni a legjobb három között, s a tizennégy órás hazaút utáni itthoni fogadtatás pedig még felemelőbb volt. Horváth Bianka attól, hogy példakép lett, még maga nem változik meg, legfeljebb környezete viszonyul hozzá másként.
Beküldés dátuma: 2013. 04. 24.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.