Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az erdélyiek vendégszeretete felülmúlhatatlan

Horváthné Krétai Ilona huszonöt éve van a pályán, és első munkahelye a beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ. A tanító magyart és matematikát oktatott sok éven keresztül, tavalyelőtt pedig megkapta első osztályát. A  táboroztatásban nagy rutinnal rendelkező pedagógus eleinte  Balatonakaliba kísérte a diákokat, majd úgy alakult, hogy hat esztendeje Erdélyt  is bejárják. Idén szintén a Kárpát-medence keleti részére utaztak: Harasztkerék Beled testvértelepülése, Ákosfalva szomszédságában helyezkedik el, ahol két éjszakát töltöttek a Rábaközből érkező gyerekek, innen továbbmentek a Madarasi Hargitára, ahol megmászták a székelyek szentként tisztelt, kopjafákkal tűzdelt 1800 méter magas csúcsát. A vízesésnél hirtelen rájuk zúduló jégeső mára kellemes emlékké szelídült. Az egyhetes programba belefért a marosvásárhelyi strandolás, és az állatkerti látogatás is. Csíkszereda belvárosának megtekintése után a Szent Anna-tóhoz kirándultak. Az élményparkban nemcsak a diákok, de kísérő tanáruk is otthonosan érezte magát, mert kihívásnak tekintette az akadályokat, és a közeli fenyveserdőben tett túra szintén kellemesen telt. Horváthné Krétai Ilona a korábbi években számos erdélyi ismeretségre tett szert, amelyet idén újabb kapcsolatokkal bővített.
A kilenc éve Beleden tanító Antal János a német mellett technikát, biológiát és informatikát oktat az iskolában. Az osztályfőnök szerint a kirándulások hozzátartoznak a diákok közösségi létéhez, de idén először volt ahhoz szerencséje, hogy egyhetes táborba kísérje a gyerekeket. A szülőkkel és a tanulókkal együtt alaposan felkészültek a külföldi útra, hogy a lehető legkevesebb váratlan helyzet érje a kirándulókat. Nagyon fárasztó volt a programokkal sűrűn teletűzdelt, a gyerekek felügyelete miatt felelősségteljes nyaralás, de azért megérte – mondta a kísérőtanár. Az élet furcsa fintora, hogy Antal Jánosnak el kellett költöznie a határtól 65 km-re lévő szülőfaluból az ország nyugati felére, hogy aztán felnőttként léphessen először Erdélybe, ahol lenyűgözte a látvány és az helyiek őszinte barátsága. A vendéglátók folyton a kedvükben jártak, hogy minden apró óhajukat kifürkésszék.
Németh Brigitta sok szépet hallott Erdélyről, ezért várakozva tekintett az út elé. A hatodikas tanuló nem csalódott sem a környezetben, sem az ottani emberekben. Egy dolog fájt csupán neki, amikor el kellett köszönni az újonnan szerzett ismerősöktől. A tanulmányait ősztől a hetedikben folytató Molnár Fruzsina élvezte a friss hegyi levegőt és a sok kirándulást. A beledi diák kedvenc erdélyi programja volt a kalandpark és a fürdőzés.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.