Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az enesei önkormányzatra száll a babagyűjtemény

Podmaniczky Miklósné három éve vesztette el férjét, akivel negyvenöt esztendeig ápolták és gyarapították az enesei babagyűjteményt. A televíziónknak nyilatkozó hölgy a családját ért fájdalom negatív folytatásaként fogja fel a babaház felszámolását.

Podmaniczky Miklósné hosszútávra tervezte az enesei vasútállomás melletti babakiállítást, de a sors közbeszólt: felújítás kezdődött a területen, ezért a babaházat meg kellett szüntetni. A gyűjtő nincs ellene az újjáépítésnek, de a nemrég bekövetkezett változást az „élet furcsa dolgaiként” könyvelt el.
A riportalany amikor gyermekfejjel elkezdte hobbiját, nem gondolta, hogy élete derekáig elkíséri ez a foglalatosság. A játékok népviseletbe való öltöztetését csak az akadályozta meg, hogy a hozzá való anyagokat nem tudta beszerezni, Az „Életképek” sorozatot versek ihlették, ezért komplett történeteket dolgoz fel a babák felhasználásával, míg más tárgyak egy-egy mesefigura megtestesítőivé válnak. Utóbbiak leggyakoribb látogatói az óvodás és iskolás csoportok.
A több ezer darabos gyűjtemény Mesterházy József polgármester jóvoltából megmenekült a bedobozolástól, mert a babák az enesei művelődési házban kaptak helyet. A nyugdíjas hölgy fejében már megfordult, hogy felhagy kedvelt időtöltésével, de felajánlotta teljes kollekcióját Enesének. Podmaniczkyné külföldi kapcsolatait is a babáknak köszönheti, mert miután tevékenységének híre ment az interneten, akkor még idegen emberként küldték neki a hiányzó darabokat.
Egy Svájcból hazatelepült házaspár a Rábaközi Magazinból szerzett tudomást az enesei kiállításról, így boldogan ajánlották fel saját és ismerősük kollekcióját. Amikor Podmaniczkyné újabb és újabb felajánlásokat kap, a következőt gondolja magában: – Még az Isten is arra teremtett, hogy nekem ezt kell tennem.
A babagyűjtemény hétköznaponként 10-től 14 óráig látható az enesei kultúrházban, de a telefonon bejelentkező csoportokat ett

Beküldés dátuma: 2015. 02. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

 • Értékteremtő időutazás a családfakutatás

  Hazánkban tizennyolc általános és középiskolai tanár kapott arra lehetőséget, hogy idén februárban az ELTE-n tegye közkinccsé módszertani és tudományos eredményeit.

 • Fogászati kezelőegységet adtak át Bágyogszováton

  A fiatalok szívére nem lehet hatni, így később is előfordulhat, hogy szülőfalujukon kívül találja meg őket a szerelem, ezért valamelyik nagyvárosban képzelik el a jövőjüket.