Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az enesei Borostyán kórus évfordulója

1995-ben 20 - 25 fővel alakult az enesei Borostyán kórus. Az akkor belépő tagok közül mára többen is elérték a hetven, sőt a nyolcvanadik életévüket, ezért néha a leírt sorokra támaszkodnak, mert kicsit nehezebben megy a szövegtanulás - tudtuk meg Kerpics Lajosné alapító tagtól. Ettől függetlenül az eneseiek lelkesen járnak a próbákra, és szívesen éneklik a különböző tájegységek népdalait a falusi ünnepségeken, de felléptek a zenei nyár keretében is. Kirobbanó sikert arattak az egyik német zenekarral a Mosonszentmiklóson tartott előadáson. A kórust az indulástól kezdve Horváthné Rákász Mária vezeti. Kerpics Lajosnét egyértelműen az énekszeretet tartja benn a csapatban, és a többiek véleményére alapozva hangja is van hozzá. Marika néni bizonytalannak érzi a kórus jövőbeni sorsát, mert a tagok a kor előrehaladtával különböző gondokkal küzdenek.
Tschurl Károly alapító Kodály gyakran idézett biztatására, valamint azzal a szándékkal állt neki a kórus szervezésének, hogy falujában is legyen zenei élet. Mesterházy Jolán, hajdani iskolaigazgató, a település díszpolgára volt a másik erős ösztökélő személy, aki a nyugdíjasokra alapozva látta biztosítottnak egy kórus elindítását. Tschurl Károly élete egyik legjobb döntésének tekinti, hogy részt vállalt az énekkar munkájában, még ha kedvtelésből is teszik azt. - Szeretik a zenét, és szeretik az éneklést, ez a lényege a dolognak - jegyezte meg az interjúalany. A nyugdíjas hivatásos zenész mélyhegedű és brácsa szakon tanult, majd számos zenekarban közreműködött itthon és külföldön. A Borostyán kórus évfordulójára Stuttgart mellől érkezett, ahol ismerőseivel kamarazenéléssel foglalkoznak.
Új tagokkal megerősödve várja a folytatást Mesterházy József, aki szeretné, ha megünnepelhetnék a 20., 25.,és az azt követő évfordulókat is. Szükség is van erre, hiszen a zene szeretete és az együtt zenélés mindent megér.
Beküldés dátuma: 2010. 07. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.