Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az emlékek leltára a 160. évfordulóra kiadott könyv

A pályázati forrásból és támogatásból elkészült kiadvány jelentős részét a képekkel illusztrált iskolatörténeti összefoglaló adja. Bartos Ilona igazgatónőnek A padlás titkai a kedvenc fejezete, melyben  olyan régről fennmaradt “kincseket”mutatnak be, amelyek épp hogy el nem kallódtak az idők során. Ilyenek például azok a besárgult cédulákra írt feljegyzések, melyeket a szülők írtak a tanítóknak az 1930-as években. A visszaemlékezések volt és jelenlegi pedagógusokról szólnak. Az igazgatók névsorát Hetvényi István kezdi  1858-tól, s napjainkig bezárólag nyolc személy szerepel a listán. Ennél jóval hosszabb az intézményben tanító pedagógusok felsorolása, valamint egy oldalt kapott az adminisztratív és technikai dolgozók időrendben felsorolt jegyzéke. Az Alapítvány az Enesei Általános Iskoláért céljai közt szerepel a  Hetvényi-díj elnevezésű kitüntetés, melyet 1996-ban hozott létre a kuratórium azon nyolcadikas tanulók jutalmazására, akik kiemelkedő tanulmányi és közösségi munkájukkal, valamint példamutató magatartásukkal érdemlik meg az elismerést. A jubileumi kiadványban a tizenhét díjazott fiatal néhány mondatos önvallomása is szerepel. A pár cikket bemutató sajtószemle után külön fejezetet kapott az iskola hagyományait felsoroló, naptárszerű összefoglaló. A könyvben az iskola alapításának 160.évfordulója alkalmából tartott rendezvényeket képes beszámoló eleveníti fel. - A szabadidős programok közül megemlítjük a néptáncot és a színjátszó kört - jegyezte meg az igazgató, aki a folytatásban elmondta, hogy a gyerekek emlékkönyvszerű bejegyzései is szerepelnek a kötetben. Mivel az iskolai képzésnek kiemelt területe a német nyelvi oktatás és a számítástechnika, egy-egy bejegyzésrészt áldoztak ezekre a témákra. A jubileumi tanévben tanuló osztályok színes fotókon kerültek megörökítésre. Kevésbé látványos, de az érintetteknek érdekes lehet az az újabb névsor, melyben 1954-től vannak feltüntetve az egyes évfolyamokra járó gyerekek. Ezek között ilyen-olyan okból ismertté vált nevek is szerepelnek, s nem ritka a több mint harminc fős osztálylétszám sem.
Azok a diákok, akik a jubileumi könyv kiadásának évében aktív tanulói voltak az enesei általános iskolának, ajándékba kaptak egy-egy példányt, további kötetet pedig az intézményben lehet megvásárolni. A kiadvány szerzői arra a felismerésre jutottak, hogy érdemes  gyűjteni és dokumentálni az emlékeket, mert már néhány év távlatából is felértékelődnek .
Beküldés dátuma: 2011. 03. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.