Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az ember arra teremtetett, hogy mozogjon, hogy járjon - nyilatkozta dr. Hoffmann Rózsa államtitkár C

Az országgyűlési képviselő továbbá arra kérte a pedagógusokat, az eddigiekhez hasonlóan legyenek türelemmel, bízva abban, hogy a következő fórumra már pozitív élményekkel jönnek el. Televíziónk dr. Hoffmann Rózsát az új közoktatási törvényről kérdezte. - Új alapokra és értékrendre akarjuk építeni az oktatási rendszert - jelentette ki az államtitkár, majd megjegyezte: a változások egész sorozatáról beszélhetne, de ezek közül elsőként az óvodai és az iskolai nevelés erősítését emelte ki. Szeretnék bevezetni a szerintük jelenleg hiányzó tartalmi szabályozást, elindítani az új nemzeti alap- és a kötelezően választandó kerettantervet. “Ha nincs rá pénz és nincs rá akarat, akkor az állam átveszi az iskola működtetését” - hangzott az interjúban. Az oktatásért felelős államtitkár így értelmezi az állam által ellenőrzött iskolát, amely központi alaptanterv, és ehhez rendelt kötelező központi kerettanterv szerint működne. A nyilatkozatban a kisiskolák újraindítására kiírt pályázatról is szó esett: dr. Hoffmann Rózsa szerint ez elenyésző része az oktatási kiadásoknak, ráadásul ma még azt sem tudják, hány helyen lenne rá igény. A szakképzés átalakításától pedig egyenesen többletbevételt remélnek, mert úgy vélik, hogy a fiatalok három év alatt is meg tudják szerezni a szakmához szükséges ismereteket, ami után rögtön munkába  állhatnak.
A pedagógus életpályamodell szerint az állam garantálná a tanárok fizetését, amellyel megszűnne a fenntartótól való mostani  kiszolgáltatottság - tudtuk meg a riportalanytól. Rámutatott: nem növekszik a pedagógusok kötelező óraszáma, és ami több lesz, az a gyerekeket érinti, mert szeptembertől fokozatosan bevezetnék a mindennapos testnevelést. Az állam heti öt testmozgásra biztosít alkalmat felmenőrendszerben minden évfolyamon, minden gyereknek, s ezt ősztől az elsősöknél kezdik bevezetni. Az államtitkár belátta: sok iskolában hiányzik a tornaterem, ezért akár a tanteremben vagy a folyosón, esetleg az udvaron és a focipályán, nem az a lényeg, hogy hol, de mindenképpen mozogni kell. Ezenkívül az intézmények részéről olyan megoldásra is számítanak, hogy délutáni sportfoglalkozás keretében teljesítik a penzumot, és még azt is el lehet képzelni, amikor hétvégi kirándulás alkalmával teljesítik a feladatot.  - Azt is szigorítani akarjuk, hogy kevesebb legyen a felmentett gyerek, rá kell venni őket a mozgásra, hiszen nagyon beteg a magyar társadalom. Az ember arra teremtetett, hogy mozogjon, hogy járjon - tette hozzá dr. Hoffmann Rózsa, aki úgy reagált, hogy a betegségek nyolcvan százaléka elkerülhető lenne a sportolással. A szakemberek úgy vélik, hogy mindez hosszú távú befektetés, mert ami most kicsit többe kerül, az később viszont az egészségügyben megtérül, ugyanis kevesebb krónikus betegre számítanak az intézkedés nyomán.
A természettudományok iránti érdeklődést több gyakorlati példával és kísérletekkel szeretnék fokozni, a fajsúlyosabb elméleti részt pedig a középiskolás korra tervezik. A tankötelezettség korhatárának megállapítása még bizonytalan, ezt a későbbi szakmai egyeztetések során döntik el, de a lényeg, hogy a fiatal vagy tanuljon, vagy dolgozzon, de semmiképp se tengjen-lengjen a világban. Továbbá újdonság a készülő közoktatási törvényben, hogy előírja a térítési díj nélküli kötelező közösségi tevékenységet a diákoknak. Ennek gyakorlati kivitelezését és ellenőrzését az osztályfőnököktől várnák, és szintén rájuk hárulna a gyerekek beszámoltatása, valamint az adott településen kínálkozó munkalehetőségek felkutatása - derült ki Hoffmann Rózsa csornai beszámolójából.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

További hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

 • Minden a tervek szerint halad - Fejlesztések Kapuváron

  Egy város gazdasági erejét jelzi, ha sok mindent megold önerőből és nem kell kölcsönhöz folyamodnia – jegyezte meg Hámori György.

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.