Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az elmúlt önkormányzati választási ciklus értékelése Kapuváron

Hámori György első körben a település pénzügyi helyzetéről beszélt. A polgármester hangsúlyozta: a képviselő-testület hiába szab magának és a városnak jó fejlődési irányokat, ha azok mögött nincs meg a végrehajtáshoz szükséges forrás, mindig csak tervek maradnak. A nyilatkozó úgy véli, hogy a város büdzséje érdekében végzett tevékenység kevésbé foglalkoztatja az embereket, az állampolgárok inkább az alapján ítélik meg lakóhelyük fejlődését és a képviselők munkáját, hogy milyen a közvetlen környezetük, hogy rendben vannak-e az utak, a járdák stb. A város pénzügyeivel való foglalatosság nagy kockázatokkal és felelősséggel járó háttértevékenység - jegyezte meg a polgármester.
- 2006-ban mi a várost 330 millió forint hiánnyal vettük át, és ehhez ott lebegett a fejünk felett a kórház 250 milliós deficitje, amely baj esetén a fenntartó önkormányzatra szakadt volna - fogalmazott Kapuvár vezetője. A képviselők azt hamar belátták, hogy ekkora hiánnyal nem állhatnak neki a fejlesztéseknek, mert még tovább gerjesztenék a negatív folyamatot, ezért a veszteség csökkentése kell hogy legyen az első feladatuk. Kapuvár négy évvel ezelőtt 200 milliós hitelkerettel rendelkezett, amelyből néha igénybe kellett venni “X”összegeket a város működése érdekében. Kezdetekben teljes körű átvilágításon estek át a település intézményei. Összevonták a két általános iskolát, hogy az évfolyamátlag alapján igényelhessék a maximális állami normatívát. Hámori György azóta is mindennapos jelentést kap a polgármesteri hivatal kiadásairól. A bankszámla-kivonat és a házipénztár ismeretében egyetlen fillér sem távozhat az intézményből ellenőrzés nélkül. Az intézkedéseknek köszönhetően Kapuváron 2008 végére hiány nélkül zárták a költségvetési évet, miközben egyre apadt a gyerekek után járó közoktatási normatíva.  Ennek azonban volt hátulütője is. - Nem tudtunk annyi utat, járdát és csapadékvízelvezető-rendszert felújítani, mint amennyit szerettünk volna. Miután a város működését biztosítva látták, az Európai Uniós pályázatokon olyan beruházások után néztek, amelyek némi pénzt is hoznak a kasszába, és ráadásul csak tíz százalékos önrészt igényelnek. - Ha 100 milliós befektetéshez hozzájön még 900 millió, azért ez nem rossz üzlet. Akkor vétkeztünk volna a város ellen, ha ezt nem próbáljuk meg a legmaximálisabban kihasználni - hangzott a magyarázat.
Kapuvár még időben élt a kedvezőbb kamatozású, 1 milliárd forint svájci frank alapú kötvénykibocsátás lehetőségével, de rendeletbe foglalták, hogy az uniós pályázatok önerős forrásaként csak fejlesztési célú beruházásokra költhetik az összeget. A város ügyesen sáfárkodott a 25 éves futamidejű kötvényekkel, mert amikor feljebb kúszott a svájci frank árfolyama, az értékpapírban foglalt törzstőkét átváltották forintra. Ez az ügylet jelentős, 100 milliós nagyságrendű nyereséget hozott a településnek. (A forint kamatok még ma is többet hoznak, mint az említett valuta.) A negyedszázados kötvény törlesztésének nagyon az elején járnak, hiszen még csak a kamatokat fizetik vissza, a törzstőkét majd csak ezután kell részletekben leróni. Kapuváron ettől sem esnek kétségbe, mert úgy ütemezték a törlesztési kötelezettséget, hogy 2013-ra, amikor a legnagyobb kamat-visszafizetés terheli őket, az előző ciklusban felvett hitelektől már megszabadulnak, így kezelhető szinten marad a város pénzügyi helyzete.
- Kapuvár pénzügyi helyzete úgy alakult az évek során, hogy a város büdzséjéből is tudtunk a fejlesztésekre fordítani, illetve a forint-kamatokkal kitermeltük az adott fizetési kötelezettségeinket, és arra is jutott, hogy a nagyberuházások önrészeit finanszírozzuk- magyarázta az elöljáró, aki a jövőre vonatkozóan annyit jegyzett meg, hogy a pénzügyi helyzet stabilitásának megőrzése mellett további uniós pályázatokra számítanak, sőt, a nemzeti fejlesztési forrásokon túl közvetlenül a brüsszeli támogatások felé kacsingatnak.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.