Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az egyház nagyobb létszámú közösségekre számít 2011-ben

A felnőttekből és gyermekekből álló közösségeknek nagy jelentősége van a mindennapjainkban, hiszen ezek a csoportok alkotják a legkisebb alapegységet. - Az Isten teremtő művében a család egy férfi és egy nő, illetőleg gyermekek közössége, mely az élet továbbadására irányul és a szeretetben gyökerezik - fogalmazott a plébános. Azáltal, hogy a felnőttek átadhatják hagyományaikat kései utódaiknak, biztos alapokat teremtenek a folytatáshoz. A kismartoni születésű Bak Tamás  káplánkodással töltött összes helyszínét nem sorolta fel, de elárulta, hogy Csornán is megfordult. Eleinte Beled és még öt környékbeli falu tartozott hozzá, 2005 nyarától pedig a kapuvári Gartára helyezték, s mindemellett átjár Babótra és Hövejre is.
A gartai templom család évéhez kapcsolódó programjai még meglehetősen képlékenyek, hiszen az esztendő elején tartunk, de az egyházközség eddig is szervezett családi napokat, továbbá minden hónap első szombatján kézművesfoglalkozásra várják a kisebbeket. A házasság előtt álló fiataloknak kéthetente szerveznek csoportos megbeszéléseket. Bak Tamás szerint Kapuvár ezen városrészén élő emberek még őrzik a hagyományokat, talán legismertebb a néptáncosok közössége, de régen könyves- és szeretettársulatok is jelen voltak. A plébános úgy látja, hogy a családok sem mentesek a gondoktól, épp ezért egyre nehezebb ezt a kis közösséget hosszú távon összetartani. Van, ahol a munkanélküliség a probléma, míg mások olyan távolra kerülnek, hogy ritkán lehet együtt a család. Ugyanakkor egyre több az ún.csonkacsalád, de az egyháznak hivatásából adódóan őket is meg kell látogatni. A lelkipásztort sokan keresik a plébánián egyéni gondjaikkal, számukra lelki vigaszt és néha anyagi segítséget nyújtanak - mesélte a riportalany.
Bak Tamás keresztelés, bérmálás vagy első áldozás alkalmával olyan emberekkel is találkozik, akiket korábban nem látott a templomban, de őket is meghagyja szabad döntésükben, ezért nem azzal a szándékkal áll szóba velük, hogy ettől kezdve kötelezőnek érezzék Isten házának látogatását. Általában közvetlenek az emberek a lelkipásztorral, mert tudják, hogy a neki elmondott gondjaik úgy sem jutnak tovább. A gartai pap arra biztatja a lakosságot, hogy keressék bátran plébánosukat, és hívják négyszemközti vagy családi beszélgetésre.
Bak Tamás arra számít, hogy jobban a családra fókuszálva 2011-ben talán közelebb kerülnek egymáshoz az emberek, és a közösségi kapcsolatok erősíteni fogják a bizalmat.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 26.

Kapcsolódó hírek

 • Hongkongi kórus vendégszereplése Kapuváron

  – Külön öröm számomra ez a koncert, hiszen különleges zenei élményben lehet részünk. A zene nemzetközi nyelv, amely szívtől szívig, lélektől lélekig száll, összeköt nemzeteket, kultúrákat – fogalmazott Horváth László kapuvári képviselő a kapuvári Szent Anna-templomban megrendezett nyáresti kórusfesztiválon.

További hírek

 • Hongkongi kórus vendégszereplése Kapuváron

  – Külön öröm számomra ez a koncert, hiszen különleges zenei élményben lehet részünk. A zene nemzetközi nyelv, amely szívtől szívig, lélektől lélekig száll, összeköt nemzeteket, kultúrákat – fogalmazott Horváth László kapuvári képviselő a kapuvári Szent Anna-templomban megrendezett nyáresti kórusfesztiválon.

 • Nyári napközis tábor Beledben

  A beledi általános iskolában a vakáció ideje alatt sem áll meg az élet: kéthetente, szerdai napokon az igazgatói irodában ügyeletet tartanak.

 • Emléktáblát avattak a kapuvári röntgenmúzeumban

  A Francia Köztársaság „Akadémia Pálma Rend” Tiszti fokozatával kitüntetett dr. Fornet Béla professzor szerint Boross János a kapuvári röntgenmúzeum létrehozásával és gondozásával a törődésnek és a szakmai lelkesedésnek olyan fokát valósította meg, amellyel ma már csak ritkán találkozni.

 • Megyei elismerést kapott a biológiatanár

  Takácsné Nagy Gabriella az Oktatási Hivatal Győri Pedagógiai Oktatási Központja által szervezett ünnepségen vehette át nemrég a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj közoktatási tagozatának elismerését.

 • A közös élmény és emlék összehozza az embereket

  Az osli falunapra minden évben szeretettel várják a szomszédos települések vezetőit és a gazdasági élet meghatározó szereplőit.