Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az autonómiára törekvést tartják fennmaradásuk egyik zálogának az eredélyi magyarok

Zatykó Gyulát amikor felkérték a közreműködésre, úgy döntött, hogy kronológiai sorrend szerint számol be az utóbbi húsz-huszonegy év alatt az erdélyi magyarságot érintő eseményekről, illetve arról, hogy milyen perspektívát lát a jövőben. Szerinte olyan fejezetekkel érdemes kiemelten foglalkozni, amikor valamilyen téves döntés született, vagy valamilyen előrevivő esemény következett be a mieink életében. - Egyfajta dinamikája van az erdélyi fejlődésnek. Vannak jó dolgok, de sokan azt mondják -  jómagam szintén -, hogy sokkal többet is elérhettünk volna - fogalmazott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei alelnöke. Szerinte a mai román vezetés mélyen belesulykolta az emberekbe, hogy a függetlenség az ország szétszakadásához vezet, ami úgy véli, nem igaz. - Igyekszünk a románságot felvilágosítani, hogy ez nem ellenük van. További véleményként hangzott el, hogy a magyarok nem használják ki eléggé jogaikat, mint amennyire megtehetnék. Zatykó Gyula megjegyezte: már az is nagy dolog, hogy egyáltalán beszélni lehet az önállóságról.
Tőkés Erzsébetet meglepetésként érte az a kistérségi összefogás, mely a kolozsvári Házsongárdi köztemető régi értékes sírjainak megőrzésére irányult. Az államosított nyughelyek a bérlőnek nem sokat jelentenek, ezért a műemlékvédelem alatt álló síremlékeket sem őrzik, ugyanakkor az idő vasfoga is kikezdte a nagy erdélyi főúri családok (Bánffy, Bethlen, Csanádi, Jósika,  stb.)kegyhelyeit. Restaurálás nélkül tönkremegy a több mint 400 éves temető, melyben már most is sok száz nevesítetlen emléket őriznek - hangzott a nyilatkozatban. Anyagi eszközök híján nem képesek látványos előrelépésre, de az alapítvány 90 síremléket újíttatott fel pályázatokból és adományokból. - Anélkül, hogy kértük volna, felénk nyújtották a kezüket, és ezért kicsit aggódva fogadjuk el, mert tudjuk, hogy mindenkinek sok gondja van. Köszönettel elfogadjuk a segítséget, és reméljük, hogy érdemesek leszünk rá - mondta a Házsongárdért Alapítvány elnöke. Hozzátette: elérhetőségüket megadják Szilsárkányban, és ha bárki az ő környékükre téved, szívesen kalauzolják Erdélyben.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.