Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az autonómiára törekvést tartják fennmaradásuk egyik zálogának az eredélyi magyarok

Zatykó Gyulát amikor felkérték a közreműködésre, úgy döntött, hogy kronológiai sorrend szerint számol be az utóbbi húsz-huszonegy év alatt az erdélyi magyarságot érintő eseményekről, illetve arról, hogy milyen perspektívát lát a jövőben. Szerinte olyan fejezetekkel érdemes kiemelten foglalkozni, amikor valamilyen téves döntés született, vagy valamilyen előrevivő esemény következett be a mieink életében. - Egyfajta dinamikája van az erdélyi fejlődésnek. Vannak jó dolgok, de sokan azt mondják -  jómagam szintén -, hogy sokkal többet is elérhettünk volna - fogalmazott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei alelnöke. Szerinte a mai román vezetés mélyen belesulykolta az emberekbe, hogy a függetlenség az ország szétszakadásához vezet, ami úgy véli, nem igaz. - Igyekszünk a románságot felvilágosítani, hogy ez nem ellenük van. További véleményként hangzott el, hogy a magyarok nem használják ki eléggé jogaikat, mint amennyire megtehetnék. Zatykó Gyula megjegyezte: már az is nagy dolog, hogy egyáltalán beszélni lehet az önállóságról.
Tőkés Erzsébetet meglepetésként érte az a kistérségi összefogás, mely a kolozsvári Házsongárdi köztemető régi értékes sírjainak megőrzésére irányult. Az államosított nyughelyek a bérlőnek nem sokat jelentenek, ezért a műemlékvédelem alatt álló síremlékeket sem őrzik, ugyanakkor az idő vasfoga is kikezdte a nagy erdélyi főúri családok (Bánffy, Bethlen, Csanádi, Jósika,  stb.)kegyhelyeit. Restaurálás nélkül tönkremegy a több mint 400 éves temető, melyben már most is sok száz nevesítetlen emléket őriznek - hangzott a nyilatkozatban. Anyagi eszközök híján nem képesek látványos előrelépésre, de az alapítvány 90 síremléket újíttatott fel pályázatokból és adományokból. - Anélkül, hogy kértük volna, felénk nyújtották a kezüket, és ezért kicsit aggódva fogadjuk el, mert tudjuk, hogy mindenkinek sok gondja van. Köszönettel elfogadjuk a segítséget, és reméljük, hogy érdemesek leszünk rá - mondta a Házsongárdért Alapítvány elnöke. Hozzátette: elérhetőségüket megadják Szilsárkányban, és ha bárki az ő környékükre téved, szívesen kalauzolják Erdélyben.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.