Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az autizmussal élők szakszerű ellátása Csornán

A szakszolgálatot érintő további változás az autizmussal élő gyerekek komplex ellátása. A megyei szakértői és rehabilitációs bizottság egyre több idegi-fejlődési rendellenességgel küzdő gyermeket irányít az Arany iskolába. A velük való, speciális igényt támasztó foglalkozás eddig kérdéses volt Csornán, s mivel jelentősen megnőtt a létszámuk, az intézmény még fontosabbnak tartotta a szakemberhiány pótlását. Lechner Aranka igazgató korábbról ismerte Triay Orsolyát, aki az értelmileg akadályozottak és pszichopedagógia szakon végzett az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán, s jelenleg a Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakos hallgatója. A fiatal gyógypedagógus a budapesti Autizmus Alapítványnál szerezte meg az autizmussal élő gyermekek célzott pedagógiai ellátásának elméleti és gyakorlati ismereteit, így alkalmassá vált a csoportos és egyéni fejlesztésükre, valamint a specifikus foglalkozások megtartására.
A Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakát jövő tavasszal befejező gyógypedagógus elmondta, hogy az autizmus olyan fejlődési rendellenesség, amely az egész személyiséget áthatja. Ez elsősorban a kommunikációs, a szociális és a kognitív (megismerő) funkciókban nyilvánul meg. A legszembetűnőbb a beszédképesség kései kialakulása, s ezért nehezebben értik meg a verbális utasításokat. Az autista fiatalok nem mindig érzik jól magukat közösségben, mert inkább egyedül foglalják le magukat. A szakszolgálat munkatársa két csoportban foglalkozik a speciális fejlődési rendellenességgel küzdő gyerekekkel.

Mivel az említett tanulók sok vizuális segítségre szorulnak, az ellátásuk rendkívül eszközigényes, de az intézmény megpróbálja előteremteni a nevelésükhöz szükséges feltételeket. Mindezekhez elengedhetetlen a több éves tapasztalattal rendelkező pedagógus kollégák együttműködő támogatása – fogalmazott a szakember. Triay Orsolya a felelősségteljes hivatásnak azért ezt a részét választotta,  mert az autizmus a gyógypedagógia legérdekesebb, és legintenzívebben kutatott ága, melyben a pszichológiai ismereteit is kamatoztathatja.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 14.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.