Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az alkotás örömteli tevékenység

– Az óvónőknek kreatívnak kell lenniük, ezért kollégáimmal mindig arra törekedtünk, hogy megszépítsük környezetünket – mesélte Némethné Babos Terézia, aki egy tanfolyamon jött rá, hogy hajlamot érez a szövés iránt. Szerinte a népi mesterségek, az évezredek óta ismert technikák mélyen a vérünkbe ivódnak, de sokszor nem is tudunk róla.

Némethné Babos Terézia 1981-ben került családjával Csornára. A város több óvodájában is dolgozott nyugdíjazása előtt.
Riportalanyunk a kézműves tevékenységhez édesanyjától kapta az indíttatást, aki sokat horgolt, kötött annak idején. Az óvodapedagógust a ’80-as évek közepétől egyre inkább érdekelte a néprajz, amely az óvodai életben is megjelent. A gyerekeket megismertették a népi játékokkal és kismesterségekkel, a népdalokkal és hagyományainkkal. Némethné Babos Terézia ötletére kezdte el a csornai óvoda a Mihály-napi vásárt, vagy a kisze báb égetést, amelyek azóta elterjedtek az iskolákban is.
A gyermekek ízlésformálásába a kreatív tevékenység is beletartozik.
Némethné Babos Terézia Székesfehérváron elvégezte a Népi Játszóházvezető Szaktanfolyamot, amelyen többek között a szövés rejtelmeibe is betekinthetett. Családjának egyetlen tagja sem foglalkozott korábban ezzel a mesterséggel, s hogy őt mégis ennyire megérintette, a következővel magyarázta: Az évezredek óta elterjedt technikát akkor is bennünk vannak, ha nem szembesülünk a képességeinkkel.
– Hihetetlen, hogy mi mindenre rá lehet őket venni! A négy–hét éves korban legalább olyan kreatívak, mint a kislányok – fogalmazott a nyugdíjas óvónő, aki otthon állókereten kezdett szőni, s amit kipróbált, az óvodában kis kereten megmutatta a gyerekeknek.
Annyira megkedvelte ezt a foglalatosságot, hogy megtanulta a festékes szőnyegek készítését is, majd megszerezte az oktató diplomát. A gyerekek nagyon élvezték a szövést, és ráadásul nemcsak a lányok, hanem fiúk is.

A festékgyártás elterjedéséig a gyapjúból készült szőnyegek színesebbé váltak. Manapság ismét a növényi alapanyagokat használják előszeretettel, így sokkal visszafogottabbak, lágyabbak a színek. A csornai alkotó a klasszikus csíkos mintázat helyett ma már saját elképzelésének megfelelően készíti a szőnyegeket, melyek modern környezetben is megállják a helyüket.
Némethné Babos Terézia Bakay Erzsébet, a Magyar Iparművészeti Főiskola docensének székesfehérvári nyári kurzusán elsajátította a gobelin szövést. Az amatőr alkotó a mai kornak megfelelően, kisebb méretben készíti a képeket. Mivel az óvónőt a szövés minden ága érdekelte, néhány éve beszerezte 4 nyüstös szövőszékét, melyen finom kelméket állít elő. A munkához szükséges eszközök, vagyis a szövőszék és az állvány Lőrincz Péter pápai szövőmester műhelyében készültek, ahol szakmai segítséget is kapott a folytatáshoz. A szövetekből párnákat, asztalterítőket, ruhákat készít. szívesen viseli a rusztikus anyagból készült öltözeteket.
Az alkotó néha megálmodja műveit, vagy a látottak hozzák meg a kedvét, ezért ilyenkor a saját ízlésvilágának megfelelően formálja át a képeket. A természet is sok inspirációval szolgál a szövéshez, esetleg egy-egy forma ragadja meg a képzeletét.
Némethné Babos Terézia műveit Győrben több alkalommal láthatta a nagyérdemű, például az 1998-ban megrendezett óvónői tárlaton, s ugyanebben az esztendőben a csornai Palota kávéházban is kiállította alkotásait. Ezenkívül Székesfehérváron, Sopronban volt bemutatója. 2011-ben Csorna testvérvárosába vitték el képeit, hogy a sinzingi közönség is láthassa őket. Utoljára 2014-ben állította ki műveit Mosonmagyaróváron.
Amit az iskolában megtanulunk, kevés a termékeny munkához, ezért hosszú évek gyakorlata szükséges az elmélyedt alkotáshoz. Aki egyszer belekóstolt ennek szépségébe, egyre többet szeretne magából kihozni. A csornai alkotó a budapesti Hagyományok Háza továbbképző kurzusain vett részt, valamint a kétévente megrendezésre kerülő hevesi és békéscsabai konferenciákat látogatja.
- Létrehozni valamit, mindig felemelő érzés, akkor tudjuk szeretetünket kifejezni, ha szívünkből-lelkünkből adunk egy darabot. Nem könnyű, aprólékos, sok türelmet kívánó munka, de a végeredmény nagyon szép. Alkotni örömérzés – foglalta öss

Beküldés dátuma: 2015. 04. 21.

Kapcsolódó hírek

  • Átadták a Csorna Város Érdemes diákja elismeréseket

    Csorna Város Önkormányzata Érdemes diák kitüntető címet adományoz azon végzős tanulóknak, akik tantestületük javaslata alapján tanulmányi munkájukkal, sporteredményeikkel vagy közösségi munkájukkal kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az általános iskola évei alatt.

További hírek