Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az alkotás örökös küzdelem számára

A csornai Hunyadiban tanító néhai Somsics Róza  fedezte fel Horváth Róbert alkotótehetségét. A művészettörténetet oktató pedagógus korán észrevette a fiatalban rejlő lehetőségeket. A diák akkor még maga is úgy gondolta, hogy keramikus lesz belőle, de az indulás az előzetes várakozásokhoz képest is nehezebbnek bizonyult. Az amatőr szobrász szerint ha nem áll olyan szakember a szárnyát bontogató művész mellett, aki megmutathatná a kortárs irányzatokat, akkor  a járatlan alkotónak nagyon nehéz dolga van.

Horváth Róbert az önképzéshez különböző szakirodalmakat hív segítségül, többek között előszeretettel fellapozza a Művészeti Anatómiát. A szobrász mindemellett megfigyeli a környezetében élő emberek arcvonásait, valamint a köztéri alkotásokat. Sinzingben gyakran bemutatják a magyar testvérvárosban működő magyar művészek munkáit. A kónyi tótündér című alkotás annyira megtetszett az egyik pedagógusnak, hogy rögtön megvásárolta, majd a művet az egyik német iskolában állították ki. Ezenkívül Horváth Róbert tárgyai Csorna több közintézményét díszítik, s gyönyörű kollekció gyűlt össze házának udvarán.

A szobrász szívesen foglalkozik a népviseletbe öltözött női alakok ábrázolásával, s kisebb-nagyobb sikerrel megpróbálja formába önteni a híres aranyfonalas csornai kendők mintázatát. Horváth Róbert a cserépgyárba úgy teszi be a lábát, mintha a cég munkatársa volna. Számára mindennél többet ér egy jó kanna csornai agyag, amelyből elkészíti szobrait. A nyersanyagból az alkotás méretének megfelelő, henger alakú részt választ le, majd nekilát a fej és az arc hiteles megformálásának. A szoborkészítés fázisait nem tanulta senkitől, ezért néha küzdelmes számára ez a tevékenység. A szárítás és az égetés a Tondach gyárban történik, ahova az alkotó kerékpárral szállítja műveit, majd a visszaút ugyanígy történik. Horváth Róbertnek az jelenti a boldogságot, ha szerzeményei élményt nyújtanak a szemlélőnek.

Néhai Pájer Imre Ki kicsoda Csornán? című könyve naiv szobrásznak tünteti fel a rábaközi művészt, akinek neve alkotásai révén az utókornak már biztos, hogy fennmarad.
Beküldés dátuma: 2013. 08. 14.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.