Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Apáról fiúra száll a hagyomány

Az első alkalommal megrendezett fazekas-találkozó ötlete szinte a helyeik lábai előtt hevert, hiszen családjával a falu végén éldegél Völcsey Lajos, akinek felmenői több generációra visszavezethetően, évszázadok óta Dör meghatározó lakói. A férfiágon öröklődő kézműveseknek köszönhetően él és virul a rábaközi fazekasság, mely a környék legfőbb kultúrkincse.
Ifj. Völcsey Lajos több mint húsz esztendeje választotta a kézművességet. Míg kortársai a homokban játszadoztak, ő a műhelyben figyelte a szakavatott mozdulatokat. A mesterség annyira megtetszett neki, hogy nem volt kérdés: folytatva a családi hagyományt, belőle is  fazekas lesz. A mester kameránk előtt mutatta be, hogy miként kel életre a nyers, formátlan agyag, és válik belőle szép dísz-, esetenként használati tárgy. A  kéz késztetésére a vízzel kezelt képlékeny anyag a korong közepére kerül, és a megmunkálandó masszaszerű tömeg egyre inkább alakot ölt. A különböző vastagságú csíkok és vonalak könnyedén felkerültek a készülő tálra, amit a fazekas fakéses karcolásos módszerrel  díszített tovább. A korongról leválasztott tálka megkezdhette önálló életét, a rajta látható hagyományos rábaközi minta pedig a száradás után nyerte el végső rendeltetését.

A restaurátorként dolgozó Hegedüs Mihályné 1994-ben sajátította el döri mesterénél a kézműves alapokat, így a győri Kovács Margit iskolába már  biztos tudás birtokában felvételizett. Érettségi után helyezkedett el a Xántus János Múzeumba, s mellette otthon gyakorolja a fazekas mesterséget. A Csornán élő hölgy alkotásaival a falunapokon, valamint kézműves táborokon jelenik meg, és tudományát a gyerekeknek is szívesen megtanítja.

Ángyán Csilla népi iparművészt a nagyközönségnek nem kell bemutatni, hiszen 1989 óta foglalkozik a mesterséggel. Az alapokat Völcsey József csornai műhelyében leste el, önálló műhelyét pedig 1994-ben nyitotta meg. A háromgyermekes anyuka lassan negyedszázada szinte megszakítás nélkül látja el hivatását, amit csak a kicsikkel való foglalatosság miatt szüneteltetett. A fazekas legutóbb a Budai Várban állította ki termékeit, azt követően pedig egy répcelaki bemutatkozás várja.
Beküldés dátuma: 2013. 08. 14.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.