Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ányos Imre meghatározta a település arculatát

Az iskolában ma is gyakran emlegetik a Pátzay volt tanárát, a tizennégy éve elhunyt Ányos Imrét, aki festményeivel kápráztatta el kollégáit és a tanulóifjúságot. Horváth László személyesen kötődött a volt művész-tanárhoz, akivel nyugdíjba vonulása után sem szakadt meg a kapcsolata, és amikor az alkotónak már nehezére esett a kiállításokra való eljutás, ebben is segítette  korosodó munkatársát.
Czanik Ferenc festőművész nemcsak ismerte, de fiatalon hasznosítani is tudta az idősebb kolléga tanácsait, akinek útmutatása mellett kezdte el szárnyait bontogatni. – Ányos Imre több évtizeden át mondta el véleményét a munkáimról, segített, ahol tudott, és olyan anyagot hagyott örökségül, amelyből minden fiatal tanulhatott – mondta a pedagógus, akinek nagy megtiszteltetés, hogy megnyithatta az előtte járó alkotó első emlékkiállítását. Hozzáfűzte: az 1929-ben született mester nem szerette, ha alkotás közben zavarják, ilyenkor nyugalomra volt szüksége. A herendi porcelángyárban korongozónak képzett Ányos Imre kiváló rajzkészséggel rendelkezett. Az 1950-ben letett szakérettségije után Pécsen elvégezte a pedagógiai főiskolát. A művésztáborokat megjárt festő sorsa úgy alakult, hogy pályafutását megyénkben folytathatta, és Agyagosszergény után Kapuváron kezdett el tanítani, ahol képzőművészeti szakkört alapított. Czanik Ferenc sajnálja, hogy ezt az alkotói közösséget azóta sem sikerült újból elindítani a városban.
A Kapuvár Térségi Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat dolgozói által szervezett Ányos Imre- emlékkiállítás ünnepi megnyitóján elhangzott: A művész álomba ringató szürrealista világával túllépet a hétköznapi igazságokon, más stílusú képeivel pedig a realista természetábrázolásra törekedett, szinte konkurenciát teremtve a fényképészeknek. A festő szakmai tudásának tökéletesedésével egyfajta világteremtő és nehezebben megfejthető képeket hoz lére, melyeknek gondolatiságát csak sejteni lehet. Következő alkotói korszakában Ányos ismét a köznyelvnek megfelelő formákat hozza létre, új renddé szervezve az ismerős részleteket.
Az ünnepség végén Novits László mint volt kolléga és barát beszélt Ányos Imre életének néhány jellemző mozzanatáról. Beküldés dátuma: 2011. 11. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.