Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ányos Imre meghatározta a település arculatát

Az iskolában ma is gyakran emlegetik a Pátzay volt tanárát, a tizennégy éve elhunyt Ányos Imrét, aki festményeivel kápráztatta el kollégáit és a tanulóifjúságot. Horváth László személyesen kötődött a volt művész-tanárhoz, akivel nyugdíjba vonulása után sem szakadt meg a kapcsolata, és amikor az alkotónak már nehezére esett a kiállításokra való eljutás, ebben is segítette  korosodó munkatársát.
Czanik Ferenc festőművész nemcsak ismerte, de fiatalon hasznosítani is tudta az idősebb kolléga tanácsait, akinek útmutatása mellett kezdte el szárnyait bontogatni. – Ányos Imre több évtizeden át mondta el véleményét a munkáimról, segített, ahol tudott, és olyan anyagot hagyott örökségül, amelyből minden fiatal tanulhatott – mondta a pedagógus, akinek nagy megtiszteltetés, hogy megnyithatta az előtte járó alkotó első emlékkiállítását. Hozzáfűzte: az 1929-ben született mester nem szerette, ha alkotás közben zavarják, ilyenkor nyugalomra volt szüksége. A herendi porcelángyárban korongozónak képzett Ányos Imre kiváló rajzkészséggel rendelkezett. Az 1950-ben letett szakérettségije után Pécsen elvégezte a pedagógiai főiskolát. A művésztáborokat megjárt festő sorsa úgy alakult, hogy pályafutását megyénkben folytathatta, és Agyagosszergény után Kapuváron kezdett el tanítani, ahol képzőművészeti szakkört alapított. Czanik Ferenc sajnálja, hogy ezt az alkotói közösséget azóta sem sikerült újból elindítani a városban.
A Kapuvár Térségi Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat dolgozói által szervezett Ányos Imre- emlékkiállítás ünnepi megnyitóján elhangzott: A művész álomba ringató szürrealista világával túllépet a hétköznapi igazságokon, más stílusú képeivel pedig a realista természetábrázolásra törekedett, szinte konkurenciát teremtve a fényképészeknek. A festő szakmai tudásának tökéletesedésével egyfajta világteremtő és nehezebben megfejthető képeket hoz lére, melyeknek gondolatiságát csak sejteni lehet. Következő alkotói korszakában Ányos ismét a köznyelvnek megfelelő formákat hozza létre, új renddé szervezve az ismerős részleteket.
Az ünnepség végén Novits László mint volt kolléga és barát beszélt Ányos Imre életének néhány jellemző mozzanatáról. Beküldés dátuma: 2011. 11. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

További hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

 • Minden a tervek szerint halad - Fejlesztések Kapuváron

  Egy város gazdasági erejét jelzi, ha sok mindent megold önerőből és nem kell kölcsönhöz folyamodnia – jegyezte meg Hámori György.

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.