Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Álló és mozgó figyelőszolgálat a településeken

Közel száz polgárőr egyesület alakult a környéken, s mivel nagyon nehéz a szétszóródott csapatokat kontrollálni és észrevételeiket továbbadni a megyéhez, közös szövetségbe tömörültek. A régiók által választott csoportvezetők  képviselik a tagságot az elnökségi üléseken. A csornai kistérséghez tizenkét egyesület tartozik: Bágyogszovát, Bogyoszló, Bodonhely, Csorna, Egyed, Enese, Ikrény, Kóny, Páli, Rábapatona, Szil, Vág – mondta Csányi Gábor. Leszögezte: így sokkal gyorsabban jutnak információhoz a felettesektől, azonkívül személyesen ismerik az egyes csoportok tevékenységét, tehát naprakész adatokkal szolgálhatnak az elnökségnek. A polgárőr csoportok rendszeresen értekeznek egymással, és ötleteikkel segítik a közösség munkáját, a kistérségi elnökök pedig havonta tartanak tanácskozásokat.
A kónyiak vezetője szerint manapság egyre többen követnek el bűncselekményeket szorult helyzetükben, s mivel a rendőrök sem tudnak mindenütt jelen lenni, visszatartó ereje lehet annak, ha látják a szolgálatot teljesítő polgárőröket. A statisztikai adatok szintén azt jelzik, hogy a civilek által is ellenőrzött területeken csökken a besurranásos lopások száma. Kónyban és környékén jelentős az átmenőforgalom, ezért fokozottan figyelik az ún.utazó bűnözőket. Az idegen személyek és autók felkutatásában a lakosság is közreműködik. A közrendet és közbiztonságot felügyelő önkéntesek feladata az egész ország területén ugyanaz, csak van, akinek kevesebb, míg másnak több jut a megelőző és  vagyonvédelmi feladatokból. Ezenkívül jó kapcsolatot ápolnak a hivatalos rendvédelmi szervekkel,  támogatják a lakosság önvédelmi törekvéseit és fokozzák a biztonságérzetet, továbbá közreműködő szerepet vállalnak a lakóközösségek békés együttélésének fenntartásában. A közfeladatot ellátó személyek megbízatásai közé tartozik az ifjúságvédelem, valamint a drogmegelőzési programok népszerűsítése. A polgárőrök mindig bejelentkeznek szolgálat előtt a rendőrségen, de a havi beosztástól eltérő időpontokban is járőrözhetnek szabadidejük terhére – mondta a 2003 óta polgárőr Csányi Gábor.
Beküldés dátuma: 2011. 09. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.