Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Alkossuk meg közösen Csorna településfejlesztési stratégiáját!

Rengeteg fejlesztési lehetőséget tartalmaz az ún. TOP-pályázati csomag, melynek megfogalmazói valamennyi Csornára vonatkoztatható témával foglalkoztak. Hogy a tervekből minél több megvalósuljon, szeretnék kihasználni az európai uniós pályázatokat. A lakosság a városházára, illetve a csorna@csorna.hu e-mail címre küldheti el ajánlásait.

A Belügyminisztérium szakmai támogatást biztosít – a Regionális Operatív Programok keretében – a járásszékhelyként működő városok önkormányzatai számára, hogy elkészítsék az Integrált Településfejlesztési Stratégiát (ITS). Csorna tavaly időben jelezte, hogy szeretné igénybe venni a szakértői segítséget. A stratégia a város jövőbeni fejlesztési irányait, kitörési pontjait tartalmazza. A fejlesztés nem csak a gazdasági szférát érinti, hanem a társadalom szélesebb rétegét.
A szervezők első körben arra kérték a lakosságot, hogy juttassák el a polgármesteri hivatalba a város jövőjét előrevivő fejlesztési javaslataikat. Örömteli, hogy a csornaiak több építő jellegű észrevételt küldtek az önkormányzatnak. A 2015 januári műhelytalálkozót követően nemrég újabb munkacsoport értekezletet tartottak a csornai városházán. A szakértői teamet a Nyugat-magyarországi Egyetem munkatársaiból állították össze, akik bemutatták az eddig elkészült dokumentációkat. Figyelembe véve a csornaiak indítványait, elkészítették a SWOT-analízis, vagyis számba vették a stratégia erősségeit, gyengeségeit és az esetleges kockázati tényezőket. Az elemzés nagyon sok területre vonatkozott, például a település szerkezetére, a környezetvédelemre, az idegenforgalomra, a foglalkoztatottságra, a hulladékgazdálkodásra, a szennyvíz- és csapadékvízrendszerre.

– További cél, hogy a város vezetése felkészülten tekintsen a 2015/2020-as európai uniós költségvetési időszakra. A stratégia alapjául szolgálhat a – tavaly október óta hivatalban lévő városvezetés által készített –, mindenre kiterjedő ún. TOP-pályázati csomag – tájékoztatta televíziónkat Major András. Az alpolgármester beszélt arról a januári képviselő-testületi ülésről is, amelyen már foglalkoztak a témával: döntés született a Belügyminisztériummal kötendő együttműködési megállapodásról, a partnerségi szabályzat elfogadásáról és az előkészítő feladatokat ellátó irányító csoport létrehozásáról.

A legutóbbi februári csornai értekezleten mindezek mellett összeállították a külső és belső munkacsoportokat. Utóbbi körbe a hivatal munkatársai tartoznak, akik szaktudásuk révén szinte az összes területhez (környezetvédelem, jogalkotás, építési és hatósági ügyek) hozzá tudnak szólni. A külsősöket a helyi civilek, vállalkozók, intézményvezetők, társadalmi szervezetek képviselői alkotják.

Az ITS végső dokumentációja a nyár végére készül el, de addig folytatódik a tanácskozássorozat. Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nyolc–tíz csoportértekezletet fognak tartani, ezért továbbra is számítanak a lakosság építő véleményére.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 03.

Kapcsolódó hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

További hírek

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

 • Értékteremtő időutazás a családfakutatás

  Hazánkban tizennyolc általános és középiskolai tanár kapott arra lehetőséget, hogy idén februárban az ELTE-n tegye közkinccsé módszertani és tudományos eredményeit.

 • Fogászati kezelőegységet adtak át Bágyogszováton

  A fiatalok szívére nem lehet hatni, így később is előfordulhat, hogy szülőfalujukon kívül találja meg őket a szerelem, ezért valamelyik nagyvárosban képzelik el a jövőjüket.