Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Alacsony felvásárlási árak a mezőgazdaságban

A rábaközi gazdák gombás megbetegedésre gyanakodnak a búza idei minőségével kapcsolatban, mely meg sem közelíti a tavalyi
szintet – mondta Gál Imre, aki a mostani szezonban saját területeik megművelése mellett, 800 hektáron vállalt béraratást.

A közel ezerötszáz hektáron gazdálkodó Gál Imre őszi árpa, tavaszi árpa, repce, búza, napraforgó és kukorica termesztésével foglalkozik. A többi terményhez hasonlóan a búza termésátlaga is jónak mutatkozik, viszont a minősége nem éri el az ún. malmi 1-es színvonalat. A családi gazdálkodás a csúcsidőben is csupán hat embert foglalkoztat, a megnövekedett feladatokat pedig két nagy teljesítményű kombájnnal, valamint három traktorral és pótkocsis teherautókkal látják el.
Úgy tűnik, a szezonális munkával nincs gond, viszont a betakarított termény tárolása már nehézkesebb dolog. A nem magyar tulajdonú cégek úgy veszik át a gabonát, hogy árat sem mondanak, ami rendkívül kiszolgáltatottá teszi a hazai gazdálkodókat. Gál Imre szerint ezen mindenképpen változtatni kell.
– Tisztelet a kivételnek, de a tisztesség már rég kiveszett ebből a társadalomból. A tavalyihoz képest kb. 25 százalékkal alacsonyabbak az árak, a termelési költségek pedig nagyjából ennyivel magasabbak. A búza felvásárlási ára idén a minőségtől függően 4000-4500 forint. Ez tavaly 1000 forinttal több volt – panaszolta a kapuvári gazda.
Hozzátette: ha a búza bekerül a kereskedelmi láncba, onnantól követhetetlen az útja, de a magyarországi ellátás talán idén is biztosítva lesz. Gál Imre sok értelmét nem látja a közvetlenül külföldre történő értékesítésnek, mert az árak nagyjából megegyeznek a hazaival, legfeljebb az euró átváltásán lehetne valamennyit nyerni.
Riportalanyunk a kormány gazdák érdekében tett intézkedéseit nagyon köszöni, de nézete szerint „ezeket keményebben kellene betartatni”. Hiányolja a helyi gazdák részvételével megalakult bizottságok működését, amelyek ellenőriznék a földvásárlásokat és vétójogukkal akár meg is akadályozhatnák a kérdéses ügyleteket.

Beküldés dátuma: 2014. 07. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.

 • Mihály-napi vásár a katolikus óvodában

  Nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék azt az időszakot, amelyben nagyszüleik, dédszüleik éltek és legyenek tisztában azokkal a jeles napokkal, amelyek az előttük élő generációk hétköznapjait tették különlegesebbé.

 • Tetemes mennyiségű tartós élelmiszer érkezik a térségbe

  Beleden és az intézmény ellátási területein szívesen fogadják a tartós élelmiszeradományt.

 • Kapuváron gondos gazda módjára bánnak a távhővel

  A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. szeptember 15-ig végzi el az aktuális karbantartási feladatokat.