Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Aki akart, az régebben tudott dolgozni

A tizenöt éve nyugdíjba vonult Mátis Imréné miközben elvégezte a csornai  Hunyadi-gimnáziumot, 1972-ben kezdett dolgozni a községi tanácsnál. Az igazgatási előadó később letette a munkaügyi, valamint az anyakönyv-vezetési szakvizsgát, ezért  a népességnyilvántartási feladatokkal is foglalkozott, továbbá az iktatás mellett a munkakönyvek kiadása is rá hárult. A rendszerváltás után megbízták a helyi foglalkoztatási központ vezetésével. Mátis Imréné elmondta: az első időkben alig volt náluk bejegyzett munkanélküli, ezért ők vezették a Győrhöz tartozó települések rangsorát, de ahogy sorra szűntek meg az üzemek, úgy növekedett az álláskeresők száma. Beled akkori háromezer néhány száz lakosából majdnem kétezer ember dolgozott, de a közeli településekről is átjártak a téglagyárba, a cipőüzembe és a mezőgépbe munkát vállalni. A régebbi vállalatok nem voltak képesek megújulni, valamint a Leier-cégcsoport elvitte a kisebb helyi üzemek piacainak jelentős részét, a cipőgyártás pedig külföldre került. A munkanélküliségi ráta öt százalék fölé ugrott, ami Beleden és a környező községekben több mint ezer állástalant jelentett. Sopronkövesden, Veszkényben, Kapuváron azért megmozdult valami, és az ottani létesítmények várták a munkaerőt, viszont kevés megfelelően képzett szakembert tartottak nyilván a munkaügyi irodában. A nyolc általánost befejező jelentkezőket azért többnyire felvették valahova, még külön busz is  érkezett a munkába járókért. A magasabb végzettségűekkel viszont az volt a gond, hogy őket nem közvetíthették ki szak-, illetve betanított munkára, ezért megkezdődött az ingázás a nagyobb városokba. Mátis Imréné a kevésbé szép emlékek közt őrzi azokat az eseteket, amikor nem fogadta el a felajánlott munkát egy-egy álláskereső, így számukra továbbra is folyósították a segélyt. Többen éltek a lehetőséggel, és beiratkoztak a munkaügyi központ által szervezett nyelvtanfolyamokra. A Provertha üzemébe kimondottan az idegen nyelveket beszélő munkatársakat keresték. A varró tanfolyamot végzetteket beszippantották a környékbeli ruhaipari vállalkozások.  Mátis Imréné minden nehézség ellenére nyugodt lélekkel kezdte meg nyugdíjas éveit, mert akit lehetett, azt elhelyezték valahova.
A volt munkaügyes aktív éveinek befejezése óta is visszajár a hivatalba, ahol nagy szeretettel fogadják a régi munkatársat.  Úgy érzem, hogy Beled lakossága is kedvelt, mert amiben tudtunk  a tanácsi időkben is  segítettünk  fogalmazott Mátis Imréné, aki szerint olyan üzemre lenne szükség a környéken, amely csökkentené a messzebbre járó munkavállalók számát. A beledi születésű hölgynek már az  unokái is megnőttek, ezért ők kevesebb figyelmet igényelnek. Tanár végzettségű lányának három gyermeke született, közülük ketten jogászok lettek, míg a kisebbik még főiskolás. A kisebbik testvérnek családja  egy fiú és egy leány gyermekkel gazdagodott. Párjával két éve az ötvenedik házassági évfordulóját ünneplő Mátis Imréné a ház körül mindig talál elég tennivalót, mert örömét leli az udvar szépítésében.
Beküldés dátuma: 2011. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.