Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ahol a kurta farkú malac termetes hízóvá cseperedett

A vásárosfaluiak jó gazda módjára már egy nappal korábban megkezdték a szombati disznóölés előkészületeit. Az eseményt a vidéki emberek nem egyszerű falusi népszokásként jegyzik a kalendáriumok megfelelő rubrikáiban, hanem a mindennapi élet része a hagyományos disznóvágás, amikor a rokonság toros vacsorával kínálja a szomszédokat és a barátokat.  Átmenetileg más funkciót kapott a vásárosfalui polgármesteri hivatal udvarán lévő garázsszerű épület, mert itt állították fel a másnapi  rendezvény kellékeit: a bontószéket, az üstöket és a biztonság kedvéért a pörzsölőt. A tradíció kedvéért Tompa Attila és Pallag János „országos disznóölő urak” szalmával pörzsölték az éteknek valót, de csak óvatosan, mert a polgármester szerint a törekes száraz növény hamar megkapja a bürkét.
Miután a tett helyszínére szállították a szépen kikerekedett hízót, az még egy utolsó kísérletet tett a szökésre. Ami az állat paramétereit illeti, hát ezekről Molnár Sándor jó véleménnyel nyilatkozott: nagyon szépen mutatott a kivéreztetés után is majdnem 150 kg-ot nyomó sertés, melynek zsírtartalma minimálisnak mondható. A szürke égbolton ugyan nem lehetett látni, de a korgó gyomor időben jelezte: a Nap a legmagasabb pontjára ért. Délidőre elkészült a böllérmáj, melyből harminc-negyven ember falatozott kedvére. Az asszonyok májgombóccal bolondították meg a hússal gazdagon megrakott orjalevest, amely nem száradt bele a tányérokba, mert mind egy cseppig elfogyott. Sötétedésre igazi „disznóságok” kerültek az asztalra sok-sok  kolbász, hurka és sült hús formájában. – Csúcs volt az idei, mert ennyien tán még nem is vettek részt. Volt, hogy ötvenen is álltak az állat körül, ezért élelmesnek kellett lennie annak, aki elsőként akart a kondérhoz férkőzni a nagy tumultusban – mesélte Molnár Sándor, aki köszönetet mondott a gyermekeknek és szüleiknek a színvonalas műsorért.  A Linkó faluházban szervezett farsangi búcsúztató a báli bevételét a vöröskereszt számlájára ajánlották fel. A hangulatról még csak annyit: a hajnali fél négykor még javában zajló táncos mulatságon legalább öt pár táncolt. A több mint száz résztvevőn kívül Vásárosfalu első emberét az teszi igazán boldoggá, hogy a fiatalabb generáció is szép számmal képviseltette magát, akik szintén nagyon jól érezték magukat. A Lesz folytatás? kérdésre azonnal jött a válasz: ezek szerint lesz!
Beküldés dátuma: 2013. 02. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.