Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ahol a kurta farkú malac termetes hízóvá cseperedett

A vásárosfaluiak jó gazda módjára már egy nappal korábban megkezdték a szombati disznóölés előkészületeit. Az eseményt a vidéki emberek nem egyszerű falusi népszokásként jegyzik a kalendáriumok megfelelő rubrikáiban, hanem a mindennapi élet része a hagyományos disznóvágás, amikor a rokonság toros vacsorával kínálja a szomszédokat és a barátokat.  Átmenetileg más funkciót kapott a vásárosfalui polgármesteri hivatal udvarán lévő garázsszerű épület, mert itt állították fel a másnapi  rendezvény kellékeit: a bontószéket, az üstöket és a biztonság kedvéért a pörzsölőt. A tradíció kedvéért Tompa Attila és Pallag János „országos disznóölő urak” szalmával pörzsölték az éteknek valót, de csak óvatosan, mert a polgármester szerint a törekes száraz növény hamar megkapja a bürkét.
Miután a tett helyszínére szállították a szépen kikerekedett hízót, az még egy utolsó kísérletet tett a szökésre. Ami az állat paramétereit illeti, hát ezekről Molnár Sándor jó véleménnyel nyilatkozott: nagyon szépen mutatott a kivéreztetés után is majdnem 150 kg-ot nyomó sertés, melynek zsírtartalma minimálisnak mondható. A szürke égbolton ugyan nem lehetett látni, de a korgó gyomor időben jelezte: a Nap a legmagasabb pontjára ért. Délidőre elkészült a böllérmáj, melyből harminc-negyven ember falatozott kedvére. Az asszonyok májgombóccal bolondították meg a hússal gazdagon megrakott orjalevest, amely nem száradt bele a tányérokba, mert mind egy cseppig elfogyott. Sötétedésre igazi „disznóságok” kerültek az asztalra sok-sok  kolbász, hurka és sült hús formájában. – Csúcs volt az idei, mert ennyien tán még nem is vettek részt. Volt, hogy ötvenen is álltak az állat körül, ezért élelmesnek kellett lennie annak, aki elsőként akart a kondérhoz férkőzni a nagy tumultusban – mesélte Molnár Sándor, aki köszönetet mondott a gyermekeknek és szüleiknek a színvonalas műsorért.  A Linkó faluházban szervezett farsangi búcsúztató a báli bevételét a vöröskereszt számlájára ajánlották fel. A hangulatról még csak annyit: a hajnali fél négykor még javában zajló táncos mulatságon legalább öt pár táncolt. A több mint száz résztvevőn kívül Vásárosfalu első emberét az teszi igazán boldoggá, hogy a fiatalabb generáció is szép számmal képviseltette magát, akik szintén nagyon jól érezték magukat. A Lesz folytatás? kérdésre azonnal jött a válasz: ezek szerint lesz!
Beküldés dátuma: 2013. 02. 27.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.