Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Advent mindig újat hozó csodája

Az örömteli várakozás elfeledteti az emberekkel az évek gyors tovaszaladását - hangzott a beszédben, de az ünnepekből erőt meríthetünk a folytatásra. Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke a gyermekkort idézte, amikor még természetes részünk volt a vágyakozás: boldogan vártuk az első hóesést és az otthon töltött ünnepeket. Jó lenne felnőttként is felfedezni azt, ami a miénk. Csornán nagy hagyománya van az Adventnek és a Jézus-várás boldogságának, mely segíti az ünnepi készülődést. Igazmondás, mértékletesség, bátorság és bölcsesség - ezeket az erényeket üzeni számunka az “eljövetel”. Az alelnök végül azt kívánta, hogy a bennünk lakozó szent érzés az ünnepek múlásával se szűnjön meg.
“Amilyen az Advented, olyan a Karácsonyod” - ezt az egyszerű, de mindent kifejező mondatot választotta Fazakas Zoltán Márton csornai prelátus az ünnepsorozat mottójául, hiszen a készülődés időszakát mi magunk tehetjük széppé. A premontrei perjel elmagyarázta, hogy Isten a rossz dolgok által is tanít bennünket: A magány előhívja az együttélés igényét, a háború megmutatja a békevágyat, a tétlenség uralmával ráébreszt a kaland fontosságára, a csend pedig arra jó, hogy megismerjük a szavak felelősségét. Az Advent a szív évenkénti zarándoklata - szólt a krisztusi gondolat - de a felnőtteknek kell jó példával szolgálniuk a kisebbek előtt, hogy megtanuljanak okosan szeretni. 
A Zsoltárok könyvéből való idézetet adta előadása címének Korpics Márta, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa, aki elmondta: az “Előtte, jövevény vagyok, zarándok, mint őseim mind”arra utal, hogy a hívő ember úton van. Különböző vallásokon keresztül érzékeltette a zarándoklét lényegét, majd arra is rávilágított, hogy mit jelentett a szent út a keresztény egyház különböző történeti korszakaiban. Az adjunktus a közösségi élmény megtapasztalásán át szemléltette a zarándoklatokat, végül a népi és a hivatalos vallásosság közötti kommunikációs csatorna szerepét vizsgálta a jelenségnek.
Az Adventköszöntő nagyrendezvényen közreműködtek: Budai Ilona népdalénekes, valamint Németh Kitti és Orosz Mónika, a Kerényi György Művészeti Iskola tanulói.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 15.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.