Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A vicai családok őrködnek kultúrájuk felett

A Vicát említő első dokumentum 1162-ből való – mondta Horváth Győző, aki az írást a soproni levéltárban fedezte fel, miközben negyven évvel ezelőtt kutatni kezdte mostani lakóhelyének, Farádnak a történetét. A néprajzkutató megmutatta annak a birtokadományozási oklevélnek a másolatát, amellyel III. István király hűséges alattvalójának vicai malmot ajándékozott.
A Rábaköz népének történetét alapvetően meghatározta a természeti környezet az Öreg- Rába, a Kis-Rába és a Rábca által közrefogott, Rába-szigetként is emlegetett rész, ahol a vicaiak éltek. A többi falura jellemzően, itt is szorgalmas népek éltek, s a lakosság zöme egyszerű, jobbágysorban tengődő személy volt – mesélte a vicai származású Horváth Győző. A Vicza nevű nemesi család emelkedik ki közülük, akik birtokaik révén a megye meghatározó tagjai voltak – tette hozzá. Később egybeolvadtak a nagylozsi és a hédervári famíliával, s az ily módon egyesült család címere a vicai templomban látható. Az épület külsőségeiben nem hívja fel magára a figyelmet, de a belbecs annál értékesebb.
Beled településrészét hatalmas erdőségek vették körül, amit az 1700-as évek végén készült  térkép még jól jelez. A jobbágyok időlegesen kapták meg az irtásföldeket, de hogy hogy nem, mikor művelés alá fogták, rögtön szemet vetettek rá a nemesek. A Viczai család ez alól kivétel volt, mert jámbor tagjai az alattvalókkal együtt óvták-védték a falut.
Az időközben előkerült sok apró adatot, történeti részt egymás mellé rakva, teljesebb képet kaphatunk a faluról – mondta Horváth Győző, aki 1989-ben jelentette meg a Szülőfalunk Vica című kiadványt, a mostani  jubileumi évfordulóra pedig a 850 év mozaikszemcséi elnevezésű, illusztrációval gazdagon ellátott, 30 oldalas füzetecskét. Az írásban a történelmi és a táji környezetre, valamint a sorsfordulókra helyezte a hangsúlyt. Horváth Győző sajnálattal tapasztalja, hogy csökken a lakosság száma, és egyre kevesebben vannak azok, akik részt vesznek a településrész életének szervezésében, ugyanakkor bízik annak a hét-nyolc családnak a kitartó lelkesedésében, amelynek tagjai Vica sorsát eddig is a szívükön viselték.

Bedi Ervin tagja annak az öt fős szervezőbizottságnak, amely már tavaly megkezdte a 850. évforduló ünneplésének előkészületeit. A lakosságot időben értesítették a fejleményekről, s az elszármazottak találkozójára kiküldött meghívó közül legalább 120-at vissza is küldtek, s a családtagokkal együtt több mint kétszázan voltak. Az önkormányzati képviselő számíthat arra a biztos magra, amelynek tagjai készek részt venni a szervezésben. Egyelőre nem adják fel, és remélik, jövőre is megtarthatják a kertvárosi napot.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.