Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A versmondás személyiségfejlesztő hatású

Beledben ötödik alkalommal tartottak kultúra napi vers- és prózamondó versenyt az óvodásoknak. Németh Imréné, a zsűri tagja sajnálja, hogy a vidéki óvodák idén nem jelentkeztek, de a résztvevők ettől függetlenül is jól érezték magukat. – Az idei esztendőben nagyon pozitív tapasztalatokat gyűjtöttünk a kollégákkal együtt. Amit az értékelésben is kiemeltem: elégedett voltam a gyerekek szövegtudásával, a versekre való visszaemlékezéssel – utalt arra a logopédus, hogy egyetlen versenyző sem igényelt külső segítséget. A szakember szerint a biztos szövegtudás az alapja az értő versmondásnak, mert utána már könnyebb a hangsúlyozás, a hanggal való játék és a közönséggel való kapcsolatteremtés. Az érhető beszéd szintén kritériuma az élvezetes előadásnak, mert a hadaró vagy zárt szájjal szavaló óvodásokra nem lehet tartósan odafigyelni. Idén ezzel sem volt gond, mert megfelelő ütemben és artikulációval adta elő mondandóját minden kisgyermek. A logopédus megjegyezte: ötéves korig a pöszeség és egyéb beszédhiba élettani problémának számít, ezért simán belefér az előadásba. Annak a gyereknek, akiben láthatóan buzog a vágy, hogy a társai és a felnőttek előtt nyilvánuljon meg, ilyen kis apróságok miatt nem fogják elvenni a kedvét. Személyiségfejlesztő hatása van annak, hogy ő még így is ki mer állni. Németh Imréné határozott kiállású, magabiztos előadókkal találkozott a 2013-as megmérettetésen, mert nem zavarta a gyerekeket az őket figyelő nagyobb nézősereg. Az óvodások mire felnőnek a nagycsoportra, és esetleg korábban is szerepeltek, már meglehetősen nagy rutinnal kezelik az ilyen helyzeteket. A nyilvános fellépéseken való bemutatkozás biztonságérzetet ad a résztvevőknek, bizonyságot arról, hogy erre is képesek.

Mai felgyorsult, pörgős világunk nem kedvez a rövid és hosszútávú memória fejlesztésének, mert túl gyorsan érkezik a nagy mennyiségű információ. Aki ezt megszokja, annak figyelmét nem kötik le a lassúbb hangi és képi ismeretek. Viszont ha a figyelemmel gond van, az emlékezet is gyengül. A verstanulás manapság egyre nehezebben megy a gyerekeknek, de a beledi verseny résztvevői biztos szövegtudásukról, érhető előadásmódjukról és magabiztos fellépésükről tettek tanúbizonyságot.
Beküldés dátuma: 2013. 02. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.