Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A versmondás személyiségfejlesztő hatású

Beledben ötödik alkalommal tartottak kultúra napi vers- és prózamondó versenyt az óvodásoknak. Németh Imréné, a zsűri tagja sajnálja, hogy a vidéki óvodák idén nem jelentkeztek, de a résztvevők ettől függetlenül is jól érezték magukat. – Az idei esztendőben nagyon pozitív tapasztalatokat gyűjtöttünk a kollégákkal együtt. Amit az értékelésben is kiemeltem: elégedett voltam a gyerekek szövegtudásával, a versekre való visszaemlékezéssel – utalt arra a logopédus, hogy egyetlen versenyző sem igényelt külső segítséget. A szakember szerint a biztos szövegtudás az alapja az értő versmondásnak, mert utána már könnyebb a hangsúlyozás, a hanggal való játék és a közönséggel való kapcsolatteremtés. Az érhető beszéd szintén kritériuma az élvezetes előadásnak, mert a hadaró vagy zárt szájjal szavaló óvodásokra nem lehet tartósan odafigyelni. Idén ezzel sem volt gond, mert megfelelő ütemben és artikulációval adta elő mondandóját minden kisgyermek. A logopédus megjegyezte: ötéves korig a pöszeség és egyéb beszédhiba élettani problémának számít, ezért simán belefér az előadásba. Annak a gyereknek, akiben láthatóan buzog a vágy, hogy a társai és a felnőttek előtt nyilvánuljon meg, ilyen kis apróságok miatt nem fogják elvenni a kedvét. Személyiségfejlesztő hatása van annak, hogy ő még így is ki mer állni. Németh Imréné határozott kiállású, magabiztos előadókkal találkozott a 2013-as megmérettetésen, mert nem zavarta a gyerekeket az őket figyelő nagyobb nézősereg. Az óvodások mire felnőnek a nagycsoportra, és esetleg korábban is szerepeltek, már meglehetősen nagy rutinnal kezelik az ilyen helyzeteket. A nyilvános fellépéseken való bemutatkozás biztonságérzetet ad a résztvevőknek, bizonyságot arról, hogy erre is képesek.

Mai felgyorsult, pörgős világunk nem kedvez a rövid és hosszútávú memória fejlesztésének, mert túl gyorsan érkezik a nagy mennyiségű információ. Aki ezt megszokja, annak figyelmét nem kötik le a lassúbb hangi és képi ismeretek. Viszont ha a figyelemmel gond van, az emlékezet is gyengül. A verstanulás manapság egyre nehezebben megy a gyerekeknek, de a beledi verseny résztvevői biztos szövegtudásukról, érhető előadásmódjukról és magabiztos fellépésükről tettek tanúbizonyságot.
Beküldés dátuma: 2013. 02. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.