Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A város elismerte gyógyító munkáját

Dr. Dávid József egykori kis betegeinek a gyermekeit is meggyógyítja. hiszen már a második generáció cseperedik fel környezetében. – Ha az ember megy a városban és mindenki visszaköszön, bizony jóleső érzés, ami számomra azt jelzi, hogy elfogadtak a családommal együtt – mondta a nemrég rangos városi díjjal kitüntetett gyermekorvos.

Dr. Dávid József több évtizedes, lelkiismeretes munkájának elismeréseként nemrég megkapta a Csorna Szolgálatáért Díjat. A kitüntetést augusztus 20-a alkalmával vehette át a városi ünnepségen. A közel harminc éve Csornán dolgozó gyermekorvost váratlanul érte az elismerés. Mindenekelőtt köszönetet mondott a javaslattevőknek, valamint a képviselő-testületnek, amiért méltónak találta a kitüntetésre. Családjának is hálával tartozik, hisz biztosították számára azt a nyugodt, stabil hátteret, mely körülmények között a többség megelégedésére látja el a mai napig feladatait.

– Három gyermekem van, akik a csornai általános iskolai tanulmányaik befejezése után elkerültek a környékről: ketten Budapesten élnek, gyermekorvosnak készülő lányom pedig a veszprémi kórházban dolgozik. Négy unokám van, és szerető feleségem, akit a város ugyanúgy ismer, mint engem, mert háziorvosként dolgozik – mondta dr. Dávid József.
Csornán és környékén nincs olyan család, illetve annak idős vagy fiatal tagja, aki ne ismerné dr. Pusztai Juditot és férjét, dr. Dávid Józsefet. (Dr. Pusztai Judit 2013-ban vehette át a Győr-Moson-Sopron Megye Egészségügyéért Dr. Petz Aladár-díjat.)
Az orvos házaspár Mosonmagyaróváron kezdte pályafutását: a feleség a belgyógyászaton, párja pedig a sebészeten. Dr. Dávid József eredendően a gyermekgyógyászaton szeretett volna elhelyezkedni, de egy évet kellett erre várnia. A pályakezdőt Keszei főorvos segítette az indulásban.
Dr. Dávid József önmagát nem sorolta a babusgató orvosok közé, hiszen az évek alatt jól kiismerte a gyermeki lélek rejtelmeit. Pácienseit életkoruknak megfelelő formában szólítja meg. Tapasztalatai szerint a kicsik nem igénylik a túlzott dajkálást, ugyanakkor megérzik, ha a felnőtt korrekt módon, őszintén közelít hozzájuk.
A pályafutása alatt elért sikereket mindig úgy fogta fel, hogy az a természetes, hiszen csak a dolgát tette, erre esküdött fel. Az esetleges kudarcokon napokig, hónapokig szokott rágódni, de épp ez a szakma szépsége és nehézsége, hogy mindig történnek váratlan események. Amire azt hihetné, hogy valamennyi tudás birtokosa, ismereteit újból át kell gondolnia.

Az alapellátásban dolgozó orvosok egyfajta „kapuőri” feladatokat látnak el, mert ha indokolt, a megfelelő szakrendelésre küldik tovább a betegeket. A betegségek megelőzésében a szülőkre hárul a legtöbb teher, de itt lép be az állam szerepe is, hiszen a cigarrettáról való leszoktatást a háziorvos nem tudja megoldani egy személyben.
– A gyerek tüdőgyulladását, középfülgyulladását meg tudjuk gyógyítani, de a várható élettartam nem ezeken a betegségeken múlik, hanem sok egyéb „apróságon”: például szoptatta-e az anyuka a gyerekét, odafigyelt-e a testsúly növekedésére, ösztönzi-e arra, hogy mozogjon. Én hiába mondom, hogy ne igyon a gyerek kólát, ha a szülő hazaviszi – hangzott a nyilatkozatban.
A szülő akkor használ a leginkább gyermekének, ha egészségtudatos életmódra neveli. Dr. Dávid József szerint nem a versenysportot kell erőltetni, hanem arra ösztönözni, hogy mozogjon rendszeresen. Nem mindegy, miként éli az ember az életét, hogy éri meg az évtizedek múlását: 60 éves korában ágyhoz kötötten tengődik, vagy 80 évesen is kirándulni indul.
A csornai gyerekorvost azzal nem lehet vádolni, hogy vizet prédikál, bort iszik, hiszen rendszeresen fut, amit a kiscsornaiak és farádiak tanúsíthatnak, hiszen gyakran arra veszi az irányt. A riportalany annak külön örül, hogy egyre több kocogóval találkozik egy-egy ilyen útja alkalmával. Mindemellett hosszú évek óta teniszezik, másik kedvelt szórakozása pedig a kerékpáros túra.
– Ha azt kérdezik, miért csinálom, egyszerű a válasz: az életemért – fogalmazott dr. Dávid József, akinek példája sokak számára követendő.

Beküldés dátuma: 2016. 09. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek