Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A tévé képernyőjén keresztül is jólesik az áldás

Ihász Beatrix szerint napjainkban mindenki az útkereséssel van elfoglalva, hiszen nehéz megtalálni azokat a kapaszkodókat, amelyek átsegítik az embereket a járványhelyzet okozta megpróbáltatásokon. Az evangélikus esperes fontosnak tartja, hogy a helyi gyülekezet fennmaradása érdekében ne csak kérjenek az emberektől, hanem adjanak is valamit a híveknek.

– A 2020-as év olyan változást hozott számunkra, amilyenre senki sem számított. Nehezen éltem meg, de nemcsak én, hanem a gyülekezeti tagok is azt, amikor felelősségteljes döntéssel a tavaszi időszakban be kellett zárnunk a templomokat. Nagy segítségemre volt a püspöki tanács pásztorlevele, de az esperességeken keresztül is folyamatosan áramlott az információ. Egymástól kérdeztük, hogy mit tegyünk, a püspöki tanács pedig arra volt kíváncsi, hogy milyen jó gyakorlatok vannak az ilyen helyzetekre. Át kellett gondolni, hogy tudjuk megoldani a gyülekezeti életet ilyen megváltozott körülmények között. Bezártuk a templomokat, de a beledi gyülekezetnek óriási lehetőség volt, hogy a Kossuth rádió a nagypénteki passiós istentiszteletünket közvetítette – fogalmazott Ihász Beatrix. Az esperes szerint erre azért nehezebb volt felkészülni, mint amikor nyitott templomba várják az embereket, ugyanakkor rengeteg pozitív visszajelzést kaptak olyanoktól is, akik nem evangélikusok, de a rádión keresztül vettek részt az istentiszteleten.
Örültek, amikor tavaly nyáron volt egy kis enyhítés és visszatérhettek a vasárnapi istentiszteletekre. Nagyon ügyeltek arra, hogy betartsák a higiénés előírásokat, a maszkviselést és a távolságtartást.
A gyülekezetek vezetői – a lelkészek és a felügyelők – a püspöki tanács hozzájárulásával eldönthették, hogy korlátok között kinyitják-e a templomokat, vagy más megoldást keresnek. – Mi itt Beleden zarándoklatra hívtuk a tagokat. Állomásokat alakítottunk ki a templomban, ahol egyszerre csak tízen lehettek. A végén zsoltárral, elmélkedéssel és közös énekléssel vártuk a híveket. Az oltár előtt álló lelkész személyre szóló áldásban részesítette a gyülekezeti tagokat, akik a sekrestyén keresztül távoztak a helyszínről – mondta Ihász Beatrix, hozzátéve: az év során összesen háromszor szervezték meg a „mini zarándoklatot”amelyet csupán átmeneti megoldásnak szántak, mert mindenki nagyon jól tudta, hogy ez nem helyettesítheti teljes egészében az istentiszteleteket.

A gyülekezet aktivitását nem csak az ilyen alkalmak mutatják meg, hanem például a nyári napközis tábor, mely 2020-ban négy napot vett igénybe. Nagyon várták a gyerekek, hogy együtt játszhassanak. A kreatív foglalkozások mellett természetesen a bibliai ismeretek is sorra kerültek – számolt be a fejleményekről a riportalany.
A beledi evangélikus gyülekezetnél olyan újításokat vezettek be, melyek akár a megyében vagy az országban is példaértékűek lehetnek. December folyamán négyszer szervezték meg az online találkozót, melyből két alkalommal lelkigondozó segítségét vették igénybe. A gyülekezeti tagok református lelkész irányításával keresték arra a választ, hogy mi okoz nehézséget nekik a megváltozott helyzetben, és milyen módon támaszkodhatnak a Szentlélek iránymutatásaira. A másik két online összejövetelen csapatépítő tréninget tartottak. Új tisztségviselőket választottak, de a vezetőség körében végrehajtott változtatások mellett a gyülekezeti tagokat is megkérdezték fejlesztési elképzeléseikről.
Amikor bezárták a templomokat, nem nagyon volt más lehetőség a gyülekezeti tagokkal való kapcsolattartásra, mint a Rábaközi Televízió által közvetített istentiszteletek és egyéb internetes felületek.
– Amikor gyülekezet építésről gondolkodunk, ne csak az lebegjen a szemünk előtt, hogy milyen gazdasági tevékenységekkel vagy egyéb módon tarthatjuk fenn a közösséget, hanem mivel tudnánk megajándékozni a tagokat. Ez lehet egy egyszerű naptár is, mely a templomunkat ábrázolja és a 2021-es esztendő igéjére emlékezteti a híveket. Ilyen plusz dolog még az is, amikor a Rábaközi Televízió Imapercek című műsorában kapunk megszólalási lehetőséget – mondta el véleményét az esperes. Az embereknek sokat jelent még az a néhány perc igehallgatás is. Elmondták, hogy milyen jó volt áldást kapni, akár a tévén keresztül.
Ihász Beatrix úgy véli, meg kell mutatni az embereknek a hit erejét, mely hatékony segítség lehet a nehéz helyzetekben, mely által nagyobb reménységgel nézhet mindenki a jövőbe.

Beküldés dátuma: 2021. 01. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek