A korábbinál még nagyobb hangsúlyt kap a helyi termékek, élelmiszerek előállítása, valamint azok helyben történő fogyasztásának ösztönzése. Többek közt ezt a célt szolgálja az ún. Rövid Ellátási Láncok fejlesztése. Az élhető vidék modelljének létrehozásában sok feladata lesz a gazdáknak, a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a vendéglátó egységeknek, valamint a fogyasztóknak.
„Helyi gazdaságfejlesztés lehetőségei” címmel értékfeltáró fórumsorozat indult a Rábaközben. A Civilek Rábapordányért Mozgalom első rendezvényét Rábapordányban tartották meg.
Visy László polgármester a részletes napirend ismertetése előtt köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Horváth Gézánénak. A mozgalom elnöke elmondta: Szeretnék elérni, hogy a fiatalok a faluban maradjanak, és ne vándoroljanak el a nagyobb településekre. Ennek egyik első lépése a gazdaságfejlesztés.
A fórum előadói ismertették azokat a pályázatokat, amelyek hasznos segítségére lehetnek a Rövid Ellátási Láncban (REL) részt vevő gazdasági szereplőknek. A REL termelői–fogyasztói csoportosulást jelent, melyben a feldolgozók és a fogyasztók között szoros a földrajzi és a társadalmi kapcsolat.
A délelőtti előadások után a Nemzeti Oktatási és Kutatási Alapítvány kérdőívek segítségével mérte fel, hogy milyen gazdasági lehetőségek rejlenek a településen. Az eredmények értékelését követően a szakemberek felvázolták Rábapordány jövőképét.
– A rendszerváltás óta száznyolcvan fokos fordulat következett be a vidéki emberek életében és az önkormányzati strukúrában – mondta Gyopáros Alpár. A helyhatóságok által felhasználható források fokozatosan szűkültek az elmúlt huszonöt évben. A településvezetőknek és az önkormányzatoknak és a helyi közéleti szereplőknek, még az egyházaknak is egyre inkább önfenntartóvá kell válniuk – fogalmazott az országgyűlési képviselő.
A feladatok ma már nem arról szólnak, hogy fel kell építeni a településeket, hanem muszáj fenntartani őket.
A gazdák teljes körű szaktanácsadásával foglalkozó Agro Profi Mezőgazdasági Szaktanácsadó és Könyvelőiroda „Kistermelők, őstermelők piacra jutási lehetőségei” címmel tartott tájékoztatót a rábapordányi fórumon. A kapuvári iroda által szervezett tanfolyamok szorosan illeszkednek a mezőgazdasági szektorhoz. A jövőben kisebb csoportoknak szerveznek előadásokat a legújabb uniós fejlesztési ciklus pályázatairól – hangzott Tóth Szabina tanácsadó tájékoztatója.
A kónyi Vas Gabriella párjával 2007-ben kecsketartásba kezdett. Az állomány azóta szépen gyarapodott: ma harminckét állatot gondoznak a telepen. A különböző ízesítésű friss kecskesajtot maguk készítik, a tejet pedig ismerősök körében értékesítik.
Az őstermelőknek nem ez a fő megélhetési forrása, mert mindketten munka mellett végzik a feladatokat. Méltán büszkék a hazai szinten egyedülállónak számító kecskéikre, melyeknek még az utódaik is kiváló tejelő állatok. A bevizsgált tej zsír- fehérje- és laktóztartalma szintén nagyon jó. Termékeik széles körben ismertek, de nagyon örültek, amikor meghívták őket az előadássorozatra.
Gabriella megállapította: Az értékfeltáró fórumsorozaton több településvezető, önkormányzati képviselő is megjelent, ami számára azt jelzi, hogy egyre inkább felismerik a kistermelők által, természetes anyagokból előállított élelmiszerek jelentőségét.
Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.
Az ember és az állat érdeke egyaránt azt kívánja, hogy fennmaradjon a természet kényes egyensúlya, viszont akadnak olyan helyzetek, amikor az egyik féltől sokkal több alkalmazkodást kíván a vízi ökoszisztéma tartós megőrzése.
Búcsúi szentmisével vette kezdetét Kapuvár és Garta egyesítésének 100. évfordulója, Garta alapításának 360.
Nagyon sok programmal számolnak a csornai premontreiek a 2023-as esztendőben is. Alapvetően a tavalyi évhez hasonló ünnepeket, eseményeket szeretnék megtartani – árulta el Godzsa Tamás István.
Ihász Beatrix örömteli hírről számolt be a Rábaközi Televíziónak: a 21. századi igényeknek megfelelően újították meg a beledi evangélikus templom belső terét.
Térségünkben egyre ritkábban mutatja meg az időjárás téliesebb arcát és a hőmérséklet csak néhanapján marad tartósan nulla fok alatt, de még közel sincs vége a fűtési szezonnak.