Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A társak jelenlétében élhető át a közösségi élmény


A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ  két éve működteti a 35 fő ellátására alkalmas fogyatékosok napközi otthonát, ahova várják az értelmi, az érzékszervi, illetve a mozgássérült óvodásokat, iskolásokat és felnőtteket.  Garabné Gulyás Mária intézményvezető elmondta: a szünidőben az iskolaköteles korú fiatalokat is szívesen látják.
Mit kínál az intézmény a jelentkezők számára? Az egyéni szinthez mért értelmi és mozgásfejlesztést. A szakemberek arra törekednek, hogy felkészítsék az érintetteket az önálló életvitelre, a szabadidős programokon pedig mindenki megtalálja a neki tetsző elfoglaltságot. – Részt veszünk a város kulturális rendezvényein, de eljutunk a megye többi városába is a hasonló jellegű programokra.
A napközi otthonban még van szabad kapacitás, ezért várják a további jelentkezőket. Az intézmény munkatársai tapasztalatból tudják, hogy minden újonnan létesülő szolgáltatással szemben kialakul a kezdeti gyanakvás, de aki kipróbálta már a foglalkozásokat, a nap végén mind jó érzéssel távoztak. A családtagok is úgy látják, hogy az otthon jelentős változást hozott sérült hozzátartozójuk életében, ami ugyanakkor nekik is némi könnyebbséget jelent az egész napos gondozás mellett. Garabné Gulyás Mária az otthon nyújtotta élmények közül a közösséghez való tartozást emelte ki. Az intézmény szolgáltatásait igénybe vevőknek sok pluszt jelent, ha barátokra tesznek szert, akik időről időre várják egymást és szívesen találkoznak társaikkal a foglalkozásokon.

Mivel eredményesnek mondható a napköziben folyó  szakmai tevékenység, az intézményvezető nem tervez alapvető változást, ugyanakkor kisebb módosítások előfordulhatnak.
Idén tavasztól újdonság a napköziben, hogy az intézményi jogviszonyba lévő egyéneknek elindították a szociális foglalkoztatást, mely azt jelenti, hogy az arra alkalmas és kedvet érző személyek képességeiknek megfelelő, méltányos díjazással járó munkát végezhetnek. Jelenleg ketten élnek a lehetőséggel, akik takarítást és konyhai kisegítő tevékenységet vállaltak az intézményben.

A fenntartó önkormányzat uniós pályázati pénzből újította fel a szociális központ épületét és alakította ki az intézmény jelenlegi struktúráját, a támogatással együtt öt évre vállalta, hogy azt a jelenlegi formában fogja működtetni. A szerződés lejárta után az igények figyelembevételével fognak  dönteni arról, hogy marad-e a napközis jelleg, vagy esetleg bentlakásos lesz a szociális központ.

Kapuváron 1998 óta működik a családsegítő szolgálat, melynek munkatársai minden évben vállalják a gyermekek nyári üdültetését. Idén kéthetesre tervezték az „otthon alvós” napközis tábort: az egyik turnus programjait úgy állították össze, hogy azokért fizetni kell,  a  másik héten pedig a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok vehették igénybe a pályázati pénzből finanszírozott tábort. Az üdültetést egyfajta jutalomnak szánták azoknak a diákoknak, akik a tanév során kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el. A játékos foglalkozások mellett maradt idő a csapatépítő tréningekre, továbbá a programok közt szerepelt a petőházi lovaglás és  a győri „ugriparki” látogatás. Az osli csuhéfonó asszonyok segítségével a gyerekek belekóstolhattak a kézművestermékek készítésébe, a zumbapartin pedig levezethették felesleges energiájukat.
Beküldés dátuma: 2012. 07. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.