Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A tanuszodák mindenki számára nyitva lesznek

Megfelelő létesítmények hiányában csak szezonális úszásoktatásra van lehetőség a csornai, a kapuvári és a téti járásban, a győri és a soproni uszodákba pedig telítettség miatt nem jutottak be az itteni gyerekek – mondta Gyopáros Alpár. Az állam hamarosan megoldást kínál erre a problémára is – fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Gyopáros Alpár interjújában arra emlékeztetett, hogy mekkora polémia kísérte a mindennapos testnevelés bevezetését a közoktatásban. Az országgyűlési képviselő szerint időközben nyugvópontra jutott az ellenzők és a támogatók vitája, mert a társadalom nagyobb része helyesli a kezdeményezést. A probléma inkább abból adódott, hogy nem volt elég tornaszoba, a nagyobb városok esetében pedig tornacsarnok és sportlétesítmény. Az úszásoktatásra a kötelező testnevelésóra részeként kerülhetne sor, de nincs meg hozzá a megfelelő infrastruktúra. Ezt a hiányosságot ismerte fel a kormány, és döntött úgy, hogy minden járásközpontban megteremti az úszásoktatás feltételeit.
Az állami programban a települési önkormányzatok – Kapuvár, Csorna és Tét – is részt vesznek, mellyel vállalják, hogy kiválasztják, valamint ingyenesen felajánlják azt az ingatlant, ahol az uszoda felépülhet. Az építés és a későbbi működtetés az állam feladata lesz.

A kétmedencés tanuszodák elsősorban a diákokat szolgáljál ki, de a 25 méter hosszú pályákat bárki használhatja – tudtuk meg Gyopáros Alpártól. A tanuszoda program lebonyolításáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mindhárom önkormányzatot megkereste, és a terepszemlét követően megtörtént a műszaki felmérés. Kapuváron egyetlen probléma sem merült fel, Téten az önkormányzat vállalta a hiányzó bekötőút megépítését. Csornán eddig két helyszín jött szóba, de mindegyiknél meg kellene oldani a műszaki gondokat: az egyiknél a belvíz az akadály, a másiknál pedig közműbekötési hiányt állapítottak meg. Gyopáros Alpár szerint néhány héten belül kiderül, hogy hol épül tanuszoda Csornán. A létesítményeknek a 2018/2019-es tanévkezdésre mindhárom városban üzemelnie kell – tette hozzá.

Beküldés dátuma: 2017. 08. 24.

Kapcsolódó hírek

 • Táborozó gyerekek Csornán

  A Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ sikeresen indult az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány pályázatán.

További hírek

 • Élményekben gazdag szünidő

  Beledben évről évre több nyári tábort szerveznek az iskolásoknak. Legutóbb az egyesített szociális központ turnusán részt vevő gyerekekkel beszélgettünk nyári élményeikről.

 • Negyven éve szolgálja a híveket

  Radó Tamás régóta bejáratos a templomokba, hiszen kántor édesanyja babakocsival tolta be a szent hely valamelyikébe.

 • Ágyúszó és fegyverropogás Kapuváron

  Harmadik alkalommal került megrendezésre a Kapu-Vára Fesztivál, melybe új színt, illetve ízeket hozott a Kapu Vári Bogrács Mustra.

 • Táborozó gyerekek Csornán

  A Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ sikeresen indult az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány pályázatán.

 • Az olvasók friss irodalomra vágynak

  – A könyvtárak a mai világban az egyes területek fejlesztésén túl arra törekednek, hogy a közvetlen könyvtárhasználatba ne következzen be nagy visszaesés – fogalmazott a beledi intézmény vezetője, aki szerint jelen viszonyok között mindez komoly erőfeszítést jelent.