Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A tájegység karakterét tükrözi a rábaközi tallér

Sok javaslat érkezett az elmúlt év végén megjelent ötletpályázatra - mondta Hutflesz Mihály egyesületi alelnök. - Ezzel az volt a célunk, hogy tudatosítsuk: a rábaközi tallér fontos szerepet fog játszani a tájegység gazdaságfejlesztésében. A zsűri az egyesület elnöksége elé terjesztette véleményét, majd március 25-én született meg a végső döntés. Az utalvány egyik oldalán személyek, a másik felén pedig a Rábaköz értékei lesznek láthatóak. A forinttal azonos címletben megjelenő helyi pénz a következő arculati elemeket fogja tartalmazni: Az 500 Ft-nak megfelelő papíron a legendás Hany Istók látható, akit a 18.században helyi halászok találtak meg a Király-tó mocsaras részén. Mögötte a 200 éves hagyománnyal rendelkező rábaközi perec, mint gasztronómiai jelkép helyezkedik el. Az 1000 talléroson az 1849-es csornai csatához köthető, honvédtábornoki rangot kapott Kmety György arcképe jelenik meg, a hátoldalán pedig  a népi kismesterség remekműve, a höveji csipke rajzolódik ki. A 2000-es címértéket Báró Berg Gusztáv alakja díszíti, akiről a szervezők úgy gondolják, hogy a modern gazdaságpolitikát is meg tudja jeleníteni. Ő hozta létre Sopron vármegye első takarékpénztárát, s hazánkban elsőként építette ki a mezőgazdasági vasutat. Ennek megfelelően a pénz hátlapján a gazdasági vasút rajzolata látható. Nagyon sokat emlékeznek a csornai premontrei rend szerzetesének, Laky Demeternek munkásságára. A nemzetőr az 1848-49-es szabadságharcban karddal a kezében vett részt. Az irodalommal is behatóan foglalkozó rendi növendékek tanára az 5000 Ft értékű címleten lesz látható, mögötte térségünk két szakrális emléke, a csornai premontrei rendház és a szanyi háromtornyú templom kerül megörökítésre. A 10.000-es talléron a hányatott sorsú, Csorna volt országgyűlési képviselője, Somogyvári Gyula arcképe jelenik meg. Náciellenessége miatt a német megszállást követően letartóztatták. Az utalvány másik felére a kulturális értéket képviselő rábaközi népviseletek kerülnek. A legnagyobb címleten az elsősorban Kapuvárhoz köthető Pátzay Pálnak állítanak emléket. A Kossuth-díjas kiváló szobrász a Tanácsköztársaság idején a művészeti direktórium aktivistája volt. A 20.000 Ft-ot megtestesítő utalvány hátoldalán egy 18.századból fennmaradt rábaközi térképrészlet látható.
A helyi pénznem a grafikai arculat elkészítése után a nyomdába kerül - szögezte le Hutflesz Mihály, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület alelnöke. Ezzel párhuzamosan folytatják a tárgyalásokat a tallér  leendő elfogadóhelyeivel.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 27.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.