Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A szabadságot meg kell szolgálni!

Szerencsére ma már nem kell attól tartani, hogy ártatlan civilekre célzó tankok dübörögnének az utcákon, mert szabadabb világban élünk. – Nem fordulhat elő, hogy erőszak, kegyetlenség, hazugság uralkodjék a szabadságra született nemzet fölött – mondta Tompáné Balogh Mária. A  világ embertelenné válása ellen vívjuk meg mindennapi harcunkat. Éppúgy, mint akkor, a szabadságunk a tét, mert az emberhez méltó élet a függetlenségben gyökerezik – hangzott a szónoklatban.
Az 1937-ben született Eckrich Béla 1956-ot szintén jeles dátumnak tartja, mert másodszor kapott lehetőséget az életre. A  mosonmagyaróvári akadémia második évfolyamára járó 19 éves fiatal  szemtanúja volt a sortűznek, melyben hat társa vesztette életét. A Szentháromság téren gyülekező békés megmozduláshoz csatlakoztak a gimnazisták, az egyetemisták és a helyi munkások. Mindössze annyit kértek, hogy távozzanak a szovjet csapatok, és távolítsák el a vörös csillagot. A közel kétezer fősre gyarapodott tömeg a határőrlaktanya elé vonult, ahol a géppuskafészekben elhelyezkedő katonák puskaropogással válaszoltak. Eckrich Béla a csoport közepetáján helyezkedett el, de az első sorban állók közül sokan halálos sérülést szenvedtek. Másodszor is rálőttek a futva menekülő emberekre. A szétdobált kézigránátok szintén több áldozatot követeltek. Egyesek száz körülire teszik az elhunytak számát, akik között diákok és bejáró dolgozók is voltak. Eckrich Bélát ennyi év távlatából is fájdalommal tölti el a sortűz.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.