Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A szabadságharc résztvevői megmutatták, hogyan kell összefogni

Méltó módon, és a kis településhez mérten nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték a 164 évvel ezelőtt történt március 15-i eseményeket Edvén, amelynek ugyan  nincs a szabadságharcban elesett hősi halottja, de közel harmincan vették fel a nemzetőri egyenruhát, az 1926 és 1929 között elrendelt összeíráskor pedig négy honvédet soroztak be a hadseregbe – idézte fel a régi eseményeket Imre László polgármester, aki hozzátette: A településen úgy döntöttek, hogy nem tartanak közös megemlékezést valamennyi nemzeti ünnepünkön, de március idusán minden hazáért áldozatot vállaló hős előtt tisztelegnek. Kolozsváry Sándor ‘48-as honvédhuszár és neje a falu temetőjében kapta meg a végtisztességet. Az ő dédunokájuk volt Edve első szabadon választott polgármestere, néhai Kolozsváry Ernő.
A se iskolánk, se óvodánk kijelentésével  arra utalt a polgármester, hogy nélkülözik az értelmiségi gyűjtőbázist a településen, de ennek ellenére nívós ünnepségeket szerveztek. A társadalmi munkából sokan kivették a részüket, ezért sikerült ilyen szépen a mostani megemlékezés is.
Imre László ‘48 szellemiségét abból a szempontból is követendő példának tartja, hogy a magyarság a szabadságáért harcolva képes volt az összefogásra. A szegény embertől a földbirtokosig és a tanítótól a papig mindenki egyet akart, mint ahogy azok az edveiek, akik részt vettek az ünnepi műsoron, és rendezett sorokban vonultak a falu főutcáján az emlékműig, hogy fejet hajtsanak hőseik előtt.
Beküldés dátuma: 2012. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.