Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A sok mozgás egészségesebbé tesz

Mivel a köznevelési törvény fokozatosan lép hatályba, a nagyobb változások csak a következő tanévtől éreztetik hatásukat. A mindennapos testnevelést viszont már most be kellett vezetnie az iskoláknak, amely szerint kötelező a heti három tornaóra, illetve amíg nincs rá külön órakeret, a délutáni foglalkozásokból két alkalommal valamilyen mozgásos tevékenységet folytatnak a gyerekek. Utóbbira kapóra jött a győri Napsugár Művészeti Iskola kihelyezett társastánc oktatása. Az első osztályosok már tavaly is igénybe vehették ezt a szolgáltatást ingyenesen, az ötödikesektől pedig megkérdezték, hogy milyen iskolai sporttevékenységet választanának a felkínált lehetőségek közül. Beleden a részben felújított tornacsarnokban egy időben két osztály tud részt venni a testnevelésen – tájékoztatta televíziónkat Borosné Tóth Zsuzsanna. Az igazgatónő szerint aki régebb óta van a pályán, annak nem olyan nagy újdonság ez a kezdeményezés, hiszen korábban is igyekeztek minél gyakoribb mozgáslehetőséget biztosítani a diákoknak, csak épp nem nevesítették. A törvényre meg azért van szükség, hogy egyetlen tanuló se bújjon ki a rendszeres mozgás alól, hisz többen kényelmi szempontok miatt ülnek inkább a számítógép előtt.

Sokkal több játékos feladatot végeznek a tanulók a plusz tesiórákon, és a fiúk gyakrabban focizhatnak, ami miatt nagyobb kedvvel is vesznek rajta részt. Takács Sándor ott volt azon a    háromnapos szombathelyi továbbképzésen, amelyen arra készítették fel a pedagógusokat, hogy milyen módon lehet a kis elsősökkel megszerettetni a mozgást. A testnevelő szerint rengeteg játékos elemet és eszközt kell alkalmazni ahhoz, hogy a gyerek ne érezze a feladat kötelező jellegét. Az iskolapadba kényszerített nebuló egyébként is szívesen kimozdul a szünetekben, akkor meg miért ne élvezhetné a direkt erre kijelölt órákat? A kicsik sokkal mozgékonyabbak, ezért őket kevesebbet kell noszogatni, tehát a több testneveléssel az iskolák az ő igényeiknek felelnek meg. Takács Sándor úgy véli, ha az évek során egyre több osztályban megvalósul a tervezet, akkor a sok mozgás meg fog látszani a gyerekeken, mert javul a fizikai állapotuk, a koncentrálóképességük, valamint egészségesebbek lesznek.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.