Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A sok mozgás egészségesebbé tesz

Mivel a köznevelési törvény fokozatosan lép hatályba, a nagyobb változások csak a következő tanévtől éreztetik hatásukat. A mindennapos testnevelést viszont már most be kellett vezetnie az iskoláknak, amely szerint kötelező a heti három tornaóra, illetve amíg nincs rá külön órakeret, a délutáni foglalkozásokból két alkalommal valamilyen mozgásos tevékenységet folytatnak a gyerekek. Utóbbira kapóra jött a győri Napsugár Művészeti Iskola kihelyezett társastánc oktatása. Az első osztályosok már tavaly is igénybe vehették ezt a szolgáltatást ingyenesen, az ötödikesektől pedig megkérdezték, hogy milyen iskolai sporttevékenységet választanának a felkínált lehetőségek közül. Beleden a részben felújított tornacsarnokban egy időben két osztály tud részt venni a testnevelésen – tájékoztatta televíziónkat Borosné Tóth Zsuzsanna. Az igazgatónő szerint aki régebb óta van a pályán, annak nem olyan nagy újdonság ez a kezdeményezés, hiszen korábban is igyekeztek minél gyakoribb mozgáslehetőséget biztosítani a diákoknak, csak épp nem nevesítették. A törvényre meg azért van szükség, hogy egyetlen tanuló se bújjon ki a rendszeres mozgás alól, hisz többen kényelmi szempontok miatt ülnek inkább a számítógép előtt.

Sokkal több játékos feladatot végeznek a tanulók a plusz tesiórákon, és a fiúk gyakrabban focizhatnak, ami miatt nagyobb kedvvel is vesznek rajta részt. Takács Sándor ott volt azon a    háromnapos szombathelyi továbbképzésen, amelyen arra készítették fel a pedagógusokat, hogy milyen módon lehet a kis elsősökkel megszerettetni a mozgást. A testnevelő szerint rengeteg játékos elemet és eszközt kell alkalmazni ahhoz, hogy a gyerek ne érezze a feladat kötelező jellegét. Az iskolapadba kényszerített nebuló egyébként is szívesen kimozdul a szünetekben, akkor meg miért ne élvezhetné a direkt erre kijelölt órákat? A kicsik sokkal mozgékonyabbak, ezért őket kevesebbet kell noszogatni, tehát a több testneveléssel az iskolák az ő igényeiknek felelnek meg. Takács Sándor úgy véli, ha az évek során egyre több osztályban megvalósul a tervezet, akkor a sok mozgás meg fog látszani a gyerekeken, mert javul a fizikai állapotuk, a koncentrálóképességük, valamint egészségesebbek lesznek.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.