Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A sikeres évadnak örülne a legjobban, az új feladatok meg majd megtalálják

Mikó Istvánt már eszmélése elején elbűvölték a rádiójátékok és a zenés darabok, később pedig a színházi közvetítéseket hallgatta az éter hullámain keresztül. A narrátorok közbevetései színpadszerű világot varázsoltak a fantáziadús, zenei általánosba járó gyermek elé, aki felnőve irodalmi előadásokon találta magát. A gimnazista gyakran szavalt verseket és közreműködött az irodalmi színpadok összeállításában. Tinédzser korában a maga komponálta zenés verseket adta elő gitáron. Barátjával arra az elhatározásra jutottak, hogy zenekart alapítanak: ebből lett a legendás Kaláka együttes. Első felvételije sikertelen volt,  ugyanígy a második, a harmadik és a negyedik, mígnem ötödszörre jutott be színművészetire, ahol Kazimir Károly osztályában csiszolhatta régóta éledező tehetségét.
Mikó István a Thália Színház Miss Arizona című darabjával aratta első jelentős sikerét. Színpadi munkájával párhuzamosan a televízió képernyőjén szintén megkedvelte a közönség. A vidám, szórakoztató előadások állandó szereplője felbukkant a különböző tévéjátékokban is. A remek színész tizenhét évi tagság után elnyerte a Thália (Arizóna)igazgatói székét, s ezzel egy időben a Soproni Petőfi Színház vezetője lett. 2002 óta szabadúszóként foglalkoztatják az ország különböző színházai. A rendezés szintén a vérében van, mert gyermektársait is megpróbálta valamilyen módon rávenni a játékra, de igazából a soproni színházban érett meg a feladatra.
Még szinte a pályája elején vehette át a Jászai Mari-díjat, s a számtalan előadói elismerés mellett 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét. A Turay Ida Színház öt darabbal jelent meg a csornai művelődési központban, ahol Mikó István színészként és rendezőként is bemutatkozott. A Sári bíró című vígjáték zenei anyagát szintén a sokoldalú előadóművész állította össze Móricz Zsigmond népdalgyűjtéseiből. A darab további különlegessége, hogy nemcsak a zeneileg képzett Mikó István, hanem néhány színész kollégája szolgáltatta a zenét. A Cigányprímás címszerepében színpadra lépő művész ki sem bírná, hogy ne szólaltassa meg a hegedűjét. Csak az bánhatja, aki nem hallotta....
Beküldés dátuma: 2012. 02. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.