Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A rendszeres háziorvosi vizit nehezen pótolható mással

Dr. Antal Miklós alapvetően a természettudományok felé orientálódott, mert érdekelte a biológia, a fizika és a kémia. Rögtön felvételt is nyert a Szegedi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1996-ban fejezte be tanulmányait. Első munkahelye a mentősök győri rohamkocsi-szolgálatánál volt, majd 2002-ben letette az oxyológiai, négy év múlva pedig a háziorvosi szakvizsgát. 2004. január 1-je óta ellátja Szilsárkány vegyes (felnőttek és gyermekek)praxisú háziorvosi teendőit, melyhez Sopronnémetit és Pásztorit is hozzácsatolták. Az utóbbi településen lévő Felnőttkorú Fogyatékosok Otthonában mint intézeti orvos tevékenykedik, s mellette részt vesz a csornai központi ügyeletben is. Dr. Számtartó Zoltán távozása után beadta pályázatát a csornai egészségházban működő háziorvosi állásra, amiben az is motiválta, hogy feleségével a városban találtak lakást. Az emberekkel való ismerkedés és az új informatikai háttérre való átállás miatt eleinte döcögősebben ment a munka, de azóta sikerült leküzdenie az átmeneti problémákat. Dr. Antal Miklós a közeljövőben szívesen szerepet vállalna a nála fiatalabb rezidensek képzésében.
Felelősség szempontjából nincs lényeges különbség a taglalt szakterületek között, de a mentőorvosnak már a diagnózis felállítása előtt be kell avatkoznia, a háziorvosnak talán több mérlegelési lehetősége és ideje van a megfelelő kezelés kiválasztására. A háziorvos a bevált, jó minőségű és az eredeti gyártótól származó generikus gyógyszereket preferálja, ezért sokszor bizalmatlan az ismeretlen hátterű, hasonmás szerekkel.  Különösen veszélyesnek tartja, hogyha a betegek a – más szempontból rendkívül hasznos – világhálóról szerzik az információkat, és öngyógyításba kezdenek. A szakorvos nem tartja célravezetőnek azt sem, ha a beteg rapid látogatást tesz az ügyeleten, és úgy gondolja, ezzel panasza gyors megoldásra lelt, viszont a baját később sem vizsgáltatja ki alaposabban, tehát kimarad a gondozási rendszerből. 
Dr. Antal Miklós megjegyezte: Az orvos sok kudarcot és sikert megél, de nem lehet teljes mértékben közömbös a beteg személyekkel szemben, ugyanakkor túl kell tennie magát a reménytelennek tűnő eseteken, mert az élet megy tovább és várja a következő páciens. (2012.03.14.)
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.