Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Páli Szent Vince-iskola tanára támogatná a mindennapos testnevelést

Nagyon sok ösztönzésre, buzdításra van szükség ahhoz, hogy a diákok ne hagyják el magukat (azért itt is vannak kivételek!), nem beszélve a korán jelentkező ízületi problémákról és gerincferdüléses gyerekekről - érzékeltette a nem éppen rózsás helyzetet Vargyas Imréné testnevelő, akinek már a legelején nagy szerencséje volt, mert az 1981-ben a pécsi tanárképző főiskolán szerzett diplomájával egyszerre elhelyezkedett. A biológia-testnevelés szakon végzett pedagógus Mihályiban kezdte meg oktatómunkáját. Nem sokkal házasságkötését követően kislánya született, és 1984-ben ment vissza tanítani, csak most már a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolába. A hamarosan két fiúval gyarapodó család tagjai már mind felnőttek. Vargyas Imréné elárulta, hogy tanári pályája azért nem volt ennyire zökkenőktől mentes, mert egy ideig napközis nevelőként foglalkoztatták, vagy hol az egyik, hol a másik szakot oktatta fele-fele óraszámban.
A több mint tíz éve kizárólag testnevelést tanító hölgynek, valamint kollégáinak elsődleges célja a mozgás szeretetének átadása, hogy kikerülve az iskolapadból, felnőtt fejjel is igényeljék a sport valamilyen formáját a fiatalok, akinél  viszont megmutatkozik a tehetség, azt felkészítik a versenyekre. Napjainkban sokféle szabadidős tevékenység áll a tanulók rendelkezésére, és nem biztos, hogy a megfelelő arányban válogatnak a nagy kínálatból. Azt a testnevelő is elismeri, hogy a maga nemében szükség van a számítógépre és az internetre, de egyik sem pótolhatja a valódi mozgást. Éppen ezért olyan sportágakat és játékos foglalkozásokat indítanak az iskolában, amelyeket a nebulók otthoni körülmények között nehezebben folytathatnának. Ilyen például az atlétika, a kézilabda, a kosárlabda, a foci, a tenisz, és a legújabb, kis kapura játszott floorball. Természetesen ha csak néhány gyerek jelentkezik bizonyos mozgásformára, akkor nem lehet csapatjátékot szervezni, de figyelembe veszik a diákok igényeit a lehetőségekhez mérten. Hogy még színesebb legyen a paletta, osztályok közötti házibajnokságokat, családi sportdélutánokat rendeznek. Az elsős és a másodikas diákok iskolaotthonos rendszerben tanulnak, ahol már bevezették a mindennapos testnevelést, de a nagyobbak is sokat mozognak a napköziben és a plusz foglalkozásokon.
A Páli Szent Vince-iskola tanára jó véleménnyel van az alsósoknak meghirdetett játékos sportvetélkedőkről, mert az erre felkészülő és ezen résztvevő tanulók szinte minden testrészüket megmozgatják. A közösségben végzett torna fegyelemre nevel, és a résztvevők idejekorán elsajátítják az egymásra való odafigyelést. Vargyas Imréné örömteli hírrel szolgált: védőnő és iskolaorvos bevonásával idén szeptembertől  gyógytestnevelés indul a katolikus iskolában, azzal a nem titkolt céllal, hogy minimálisra csökkenjen a torna alól felmentett tanulók létszáma.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.