Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A névadó szellemisége minden iskolára kihat

ik alkalommal tartották meg találkozójukat a Széchenyi nevét viselő, megyénkben található iskolák. Kajos László akkori igazgató kezdeményezésére először Csorna vállalta a vendéglátó szerepét, ami ezután más településekhez került át a főszervezés joga, s a lassan húsz esztendő alatt többször is visszatért a városba. Idén megint a csornaiak lettek a házigazdák, ezért Kemenesi Ágoston igazgatót kérdeztük a részletekről. Rövid emlékműsor és koszorúzás keretében idézik fel Széchenyi életútját, ami után általában versenyekre kerül sor. A várostörténeti  vetélkedőn Csorna nevezetesebb pontjait keresték fel a csapatok, majd minden iskola bemutatta azt a kisfilmet, melyet saját településükről készítettek. A nap további részét sportrendezvények színesítették, és közzétették az előzetesen meghirdetett rajzpályázat végeredményét.

Amikor a kapuvári iskola 1990-ben felvette a legnagyobb magyar nevét, Szabó István az intézmény vezetője volt, ezért idén a történelemtanár kísérte el a diákokat Csornára. A megyei találkozó ötlete Gecsei Edit magyartanárral folytatott beszélgetés során merült fel, aki igazgatóját megkereste a felvetéssel. A környék többi iskolája is jónak tartotta a kezdeményezést, így útjára indulhatott a rendezvények szervezése. – Mindig nagy lelkesedéssel és kedvvel készülünk erre a megyei találkozóra. A legnagyobb magyar munkássága mindenki előtt példaértékű lehet, és a mai kornak méginkább, ezért az iskolák szellemiségét áthatja a Széchenyi név – mondta Szabó István. Hozzátette: egymás véleményének és tapasztalatainak cseréje nagyon fontos nekünk is. Ilyenkor szóba kerül az oktatás helyzete, a történelmi ihletés.
Beküldés dátuma: 2013. 05. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.