Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Naprendszer legnagyobb bolygója fényeskedik távcsövében

Nagy Felícián kicsi korában a  világegyetemről szóló meséket kedvelte a legjobban, s mikor megismerkedett a betűkkel, megkapta első csillagászatról szóló könyvét. Az önálló olvasás jócskán megkönnyítette a tájékozódást, s mind gyakrabban foglalkozott az ilyen jellegű történetekkel. Az ég kémlelését kis távcsövekkel, binokulárral kezdte, ami még jobban  fokozta kíváncsiságát, és egyre több időt szentelt hobbijára. Sosem felejti el azt a pillanatot, amikor meglátta a Jupitert. A fiatalember felvette a kapcsolatot a Magyar Csillagászati Egyesület amatőr tagjaival. Felícián alaposan átgondolta, hogy milyen technikai berendezéssel bővítse eszköztárát, és az első komolyabbnak mondható távcsövét 2012 végén szerezte be. A Mira 120/1000-es Fraunhofer teleszkóp kiválóan megfelel az asztrofotózásra, és nagyon közel hozza az égi képet: a galaxisokat, a bolygókat és a csillagrendszereket.
A csornai fiút hobbija a tanulásban nem akadályozza, hiszen úgysem iskolaidőben végzi a megfigyeléseket, hanem estébe nyúlóan pásztázza az eget, s azt is inkább hétvégente. A szünet neki biztos, hogy az univerzum felfedezését jelenti, amiben csak az időjárás akadályozhatja meg.
Felícián a naprendszer bolygói közül a Jupitert és a Marsot találta a legérdekesebbnek, de a galaxisok is kiváló megfigyelési célpontok számára. A hozzánk legközelebbi Androméda-köd szintén felkeltette az érdeklődését. A csillagászati lézer az égi jelenségek beazonosításában nyújt nagy segítséget, és ugyanígy a távcső keresője is. Ezek mellett természetesen beveti a számítógépet, mert a pontosabb tájolást a programok teszik lehetővé. Riportalanyunk főleg az internet révén bővíti ismereteit, továbbá gyakran olvassa a Magyar Csillagászati Egyesület kiadványait és folyóiratait. Nagy Felícián az utóbbi szervezetbe Buthi Balázs, ugyancsak csornai amatőr csillagász révén került be. A fiatalember nagyon élvezte a tavaly nyári meteor távcsöves találkozót, hiszen ilyen alkalommal a hozzá hasonló érdeklődésű emberekkel kerül egy társaságba. A több száz amatőr csillagász rengeteg információt adhat át egymásnak, amelyet az előadások anyagával tovább bővíthetnek.
Nagy Felícián bármennyire is kedveli hobbiját, a rangsorban a második helyre teszi, hiszen mint mondta, az iskola a legfontosabb. Egyik kedvenc tárgya a fizika, s azon belül az elektronika, ezért a jövőjét is ilyen vonalon tudja elképzelni.
Beküldés dátuma: 2013. 04. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.