Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A napot eltakarta eleink percenként kilőtt nyílvesszője

Második alkalommal rendezték meg Kapuváron a hagyományőrző íjászversenyt, melynek Történelmi kupa elnevezésű fődíját Hámori György polgármester alapította. A Hanyi Íjászok kezdeményezésére létrehozott találkozó patronálását a Kapuvári Városszépítő Egyesület, valamint a Rábaköz-Hanság Turisztikai Egyesület, illetve egyéb magánszemély és cég vállalta magára.
A kiváló harcmodor, a taktika és a hatásos fegyver ütőképes csapattá tette a magyarokat.
Gyerekek, ifjak és felnőttek alkotják a Hanyi Íjászokat, de arra is volt példa, hogy a diák felhagyott a hobbival, míg szülőjének annyira megtetszett, hogy  „bennragadt” a csapatban. Szabó István érdeklődésünkre kifejtette: kalandozó eleink honfoglalás kori íjai félelmetes fegyvernek számítottak, ezért manapság nyugodtan tekinthetjük hungarikumnak. A színlelt megfutamodás, a hátrafele íjazás, valamint a több száz méter távolságra való célzás volt a mi erősségünk – mesélte a történelemtanár. Aki szeretné megismerni, ha nem is kimondottan e taktikákat, de magát az ősi fegyverkezési formát, és az ahhoz kapcsolódó régi szokásokat, látogasson el októbertől a Széchenyi iskolába, ahol szerdai napokon 15-től 16.30-ig, a nagyobbak pedig estig gyakorolhatják az íjászatot; aki pedig egyszer „beköltözik” a  jurtába, hamar otthonosan érezheti magát.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.