Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A napot eltakarta eleink percenként kilőtt nyílvesszője

Második alkalommal rendezték meg Kapuváron a hagyományőrző íjászversenyt, melynek Történelmi kupa elnevezésű fődíját Hámori György polgármester alapította. A Hanyi Íjászok kezdeményezésére létrehozott találkozó patronálását a Kapuvári Városszépítő Egyesület, valamint a Rábaköz-Hanság Turisztikai Egyesület, illetve egyéb magánszemély és cég vállalta magára.
A kiváló harcmodor, a taktika és a hatásos fegyver ütőképes csapattá tette a magyarokat.
Gyerekek, ifjak és felnőttek alkotják a Hanyi Íjászokat, de arra is volt példa, hogy a diák felhagyott a hobbival, míg szülőjének annyira megtetszett, hogy  „bennragadt” a csapatban. Szabó István érdeklődésünkre kifejtette: kalandozó eleink honfoglalás kori íjai félelmetes fegyvernek számítottak, ezért manapság nyugodtan tekinthetjük hungarikumnak. A színlelt megfutamodás, a hátrafele íjazás, valamint a több száz méter távolságra való célzás volt a mi erősségünk – mesélte a történelemtanár. Aki szeretné megismerni, ha nem is kimondottan e taktikákat, de magát az ősi fegyverkezési formát, és az ahhoz kapcsolódó régi szokásokat, látogasson el októbertől a Széchenyi iskolába, ahol szerdai napokon 15-től 16.30-ig, a nagyobbak pedig estig gyakorolhatják az íjászatot; aki pedig egyszer „beköltözik” a  jurtába, hamar otthonosan érezheti magát.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 02.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.